Fragmente din România

Daniel Săuca

Citesc în „Magazin istoric” (nr. 2/2019) „Istoria clipei” de Cristian Popișteanu: „Ziaristul – a cărui îndeletnicire e atât de importantă în lumea de azi, încât e socotită de mulți cea dintâi profesie a secolului – e chemat să știe tot. Un gazetar care nu mai e în stare să înțeleagă evenimentele nu mai are ce căuta în această profesiune” (p. 4). E puțin probabil ca zicerea, din 1984, a reputatului jurnalist și istoric, să mai fie de actualitate. Gazetari care să știe tot nu mai există, iar cei care înțeleg evenimentele sunt tot mai puțini. Firește, sunt destui care își dau aere că știu tot și că înțeleg tot. Din păcate, „deprofesionalizarea” la noi a produs pagube ireparabile. Nu numai în rândul ziariștilor.
Citesc în „România literară” (în suplimentul „După 30 de ani”, nr. 2/1 martie 2019) „Trei decenii de constituționalism în România postcomunistă: o modernizare ratată” de Ioan Stanomir: „România ilustrează, prin parcursul ei de trei decenii, scenariul clasic al democratizării și al involuției spre autocrație. Schimbările din anii din urmă sunt suficient de profunde spre a provoca daune ireversibile. Constituționalismul românesc este fragil și vulnerabil: iată imaginea, după trei decenii, a unei modernizări avortate”. Să fie chiar așa? Chiar nu mai funcționează nimic? Chiar ne îndreptăm spre autocrație? Nu mai e nicio speranță pentru „remodernizarea” României?
Citesc în „România literară” (nr. 8/2019) surprinzătoare cugetări ale Papei Francisc: „Unii dintre cei mai buni oameni din istorie n-au crezut în Dumnezeu, în vreme ce unele dintre cele mai mari atrocități au fost săvârșite în numele Domnului”; „Nu mâncați miel de Paște. Printre cele mai vechi comunități creștine, mielul a fost reprezentat pe umerii păstorului și simboliza sufletul salvat de Hristos. Uciderea lui de Paște nu are nicio bază în tradiția creștină, ci mai degrabă își are rădăcinile în Vechiul Testament. Este un ritual sângeros, în contradicție puternică cu conceptul Învierii, care aduce cu sine reînnoirea de credință și speranță”. E puțin probabil că românii vor urma sfaturile Sfântului Părinte. Pe de altă parte, e de văzut cât de „istorică” va fi vizita Papei de anul acesta din România. Și pentru sălăjenii creștini.

Leave a Comment