Efectul Miorița online

Românilor, dar nu numai, le place să savureze dulcea și incitanta teorie a conspirației, alimentată după anii ‘90 și de unii politicieni, îndeosebi de cei din est. Ba că americanii nu au fost pe Lună, ba că Elvis și Osama Bin Laden trăiesc, sau chiar că Pământul e plat. Mai nou e cu vaccinul și covidul: că ne pune cip cu vaccinul, că pandemia e o făcătură, că se vrea înjumătățirea populației. Toată lumea e biochimist, medic sau cercetător!

De fapt, nu e nimic nou sub soare, metoda se folosește din Antichitate. Doar că acum avem facebook și manipularea e mai simplă. Pe principiul picăturii chinezești, oamenilor li se induc idei străine de convingerile lor, dar care-i fac să se simtă părtași la făurirea istoriei. Cetățeanul cu educație precară începe să se simtă important, răspunde la comenzi necondiționat, transformându-se încet în combatant politic. Manipularea se face cu propoziții scurte, concrete și cu puternică conotație negativă. Succesul acțiunii este bazat pe refuzul dezbaterii, pe negarea oricărei argumentații contrare. Bineînțeles, manevra nu prinde la toată lumea. Aș spune că sunt trei categorii. Prima e cea în care găsim cetățeanul cu educație precară (câteodată sunt și unii cu studii superioare, plini de frustrări), virulent, deținător al adevărului absolut, vehement, agresiv. A doua categorie sunt cei ce la un moment dat se simt manevrați, dar în cazul lor se mizează pe orgoliu; nu își admit rătăcirea, rămânând în “branșă”, dar mai puțin vehemenți. A treia categorie e compusă din cei care caută să-și explice fenomenele și situațiile. Nu resping știința, acceptă dialogul, recunosc atunci când au luat-o pe un drum greșit.

La toate aceste manipulări contribuie, voit sau nevoit, statul. Prin slăbiciunea și corupția sa, a făcut ca cetățeanul să se gândească preponderent la efecte negative. Niciodată nu se găsește timp pentru reforme în economie, în justiție sau sistemul sanitar. La noi reformele se pregătesc de 30 de ani, dar nu sunt niciodată implementate. Și uite așa, românului i se netezește calea spre conspirații. Nu se dorește educația lui fiindcă așa e mai simplu de manipulat, i se direcționează mai ușor ștampila spre buletinul de vot.

Una peste alta, are și noroiul acesta balcanic poezia lui, frumusețea fatalistă a Mioriței. Și ce poate fi mai ridicol decât să lupți împotriva propriilor tale interese doar fiindcă ți-e lene să-ți folosești creierul?

Daniel Mureșan

Leave a Comment