Educația face nația

Daniel Mureşan

Azi începe școala. Aproape în format fizic, după un an precedent bizar, online, care a adâncit și mai tare învățământul românesc în hăul incompetenței. Școala începe cu aceeași paradigmă pavloviană, moștenire a omului „multilateral dezvoltat” comunist.
Sistemul educațional a rămas ineficient și lipsit de finalitate. În continuare, fiecare părinte își crește copilul conform ideii că o facultate absolvită garantează succesul în viață. Drept consecință, au apărul universitățile private, de fapt majoritatea fiind doar fabrici de diplome. Și uite așa, aproape toate vânzătoarele de pe bulevardul zălăuan sunt absolvente de facultate.
Consecințele sunt dezastruoase. Absolvenții se aleg cu o diplomă, care nu-i ajută decât să se angajeze la stat. Acolo se cere diplomă, nu cunoștințe. De fapt se cer și “cunoștințe”, dar de alt fel. Învățământul profesional a fost ignorat de decidenți, dar și de elevi. De ce să înveți să te faci tâmplar, când e mai ușor să faci un master în marketing la nu știu ce universitate.
„Avem nevoie de materiale didactice moderne, avem nevoie de școli noi, avem nevoie de școli verzi, școli care sunt exemple pentru alții cum putem să ne implicăm pentru mediu”, ne spunea nu demult primul om în stat. De 30 de ani auzim aceeași jelire a educației. Promitem, facem planuri, dar în anul de grație 2021 suntem tot cu WC-ul în fundul curții, cu școli încălzite cu lemne, fără apă curentă. Iar noi vorbim despre școli verzi. Probabil verzi de la igrasia de pe pereți.
Despre politizarea învățământului nu cred că e cazul să dezvolt. E o realitate, iar cel mai grav este când incompetenţa este promovată în posturi de conducere. Pentru că este un act de iresponsabilitate să dai educaţia viitoarelor generaţii pe mâna unor politruci recomandați doar de vocea şi talentul lor.

One Thought to “Educația face nația”

  1. Anonim

    Bun articol, bine punctate problemele, bine venit în contextul nebuniei din țară. Ce să mai comentăm, piticul premier, pe lângă alte „calități”, este și repetent. Atenție, eu când fac o afirmație, știu ce spun, există acte școlare doveditoare, pușcăriașul a luat nota 4,5 la examenul de treaptă. E bine că la MS postările nu-mi sunt șterse ca la gs !

Leave a Comment