Dragnea și legea pumnului în gură

Pagina de facebook a liderului PSD, Liviu Dragnea, s-a umplut zilele trecute de o colecţie de reacții „defăimătoare” cum foarte rar găsești chiar și pe cele mai îndoielnice site-uri ori forumuri. Sincer, încă mi-e greu să înțeleg logica unei astfel de gândiri. Pur și simplu, nu-mi dau seama ce a fost în capul lui Dragnea, ditamai „eminența cenușie” a PSD, când şi-a legat numele de „legea defăimării”. Sigur, nu sunt chiar atât de idiot încât să nu pricep ce vrea clasa politică, în ansamblul ei, prin inițiativa unei astfel de legi, însă nu mă așteptam ca un politician de rangul și experiența lui Dragnea să coboare la un nivel atât de minuscul pentru a-și proteja așa-zisa demintate. Pentru că, hai să fim serioși!, societatea românească nu poate să înghită astfel de inepții, dovadă valul de reacţii contra acestei inutilităţi legislative jenante şi anticonstituţionale.
Ca să fie clar pentru toți, la Senat, acest proiect de lege a fost votat nu doar de pesediştii lui Dragnea, ci şi de liberalii Alinei Gorghiu. Încă o dovadă a faptului că aceste două forţe politice şi-au dat mâna pentru a închide gura presei și a opiniei publice, în general. Însă, dacă nu știați, vă informez pe această cale că cel care a propus mărirea până dincolo de pragul absurdului a amenzilor pentru „defăimarea persoanelor şi grupurilor sociale” a fost un ilustru anonim, un deputat udemerist, și anume stimabilul Kereskenyi Gabor , care s-a aflat cel mai probabil la singura sa inițiativă din acest mandat. Și, ca să înțeleg mai bine despre ce este vorba în ecuație, am făcut și un scurt apel la logică. Întrebându-mă ce motive au stat la baza implicării udemeristului într-un asemenea proiect imbecil, mi-am adus aminte că politicienii maghiari sunt primii care se plâng de discriminare, de îngrădire a unor drepturi, de proaste tratamente sau de defăimare a etniei maghiare. Cu toate acestea, culmea ironiei face ca majoritatea etnicilor maghiari cu minte întreagă să nu simtă nicio clipă toate aceste inepții pe care reprezentanții UDMR le scot, cu atâta nonșalanță, din puțul…, mai bine spus latrina gândirii.
„Legea defăimării”, totuși, așa cum este ea la această dată, a fost creată în cel mai pur stil PSD. A strâns laolaltă o serie de principii despre toleranţă, corectitudine politică, între care au fost strecurate „inteligent” două chestiuni: averea și apartenența politică. Împreună, cele două fac imposibilă exprimarea unor îndoieli, suspiciuni legate de mai multe persoane controversate din spaţiul nostru mioritic – public și politic. Da, am auzit că poți fi discriminat pentru că eşti rrom, că ai un anumit handicap, că ai diabet sau sifilis, că eşti „blond sau blondă” sau că ai o anumită orientare sexuală etc. Dar să fii discriminat că eşti bogat, că trăiești ca un boier pe ditamai domenii și ai iahturi la Mamaia, mi-e foarte greu de imaginat. Cu alte cuvinte, o astfel de lege aberantă ar fi în folosul exclusiv al unei clase politice aflate și așa într-o pierdere gravă de imagine.
Singurul lucru care l-ar face pe Dragnea să facă pasul înapoi este reacţia societăţii civile, care i-ar putea aduce lui și, evident, PSD grave prejudicii pe plan electoral. Așa că, de câteva zile încoace, Dragnea iese „pe sticlă” cu nenumărate precizări, ajustări, modificări și bâlbâieli, astfel încât, din toată această nebunie, nu mai înțelegi nimic. Dar aberanția cea mai mare este că legea lui Dragnea încalecă, pur si simplu, legislaţia în vigoare, cu excepția unui singur cuvânt: „avere”. Dacă avem deja legi contra calomniei şi discriminării, de ce naiba ne-ar mai trebui o „lege a defăimării”?! Evident, pentru a ca „măria sa” politrucul să ne oblige la tăcere, să ne temem să spunem adevărul.
Dacă ceea ce vrea Dragnea nu are nicio urmă de logică sau de bun simț, ceva știm cu siguranță: știm că, probabil, cel mai bun lucru ce s-a întâmplat în România post-revoluţionară a fost libertatea de exprimare și, implicit, libertatea presei. O libertate pe care nici o mie de Dragnea nu ne-o va putea lua. Garantat!

Alte articole

5 Thoughts to “Dragnea și legea pumnului în gură”

 1. Tăunul

  Păi dacă toată cloaca asta de politicieni, inclusiv liberalii, vor să ne pună pumnul în gură, o vor face, c-aşa-i în democraţie. Dar nu pentru mult timp. Sper ca lumea să iasă în stradă şi să ia de curul pantalonilor pe aceşti politicieni. Noi i-am votat, Olivian, noi suntem primii vinovaţi că am adus în faţă lepre tip Dragnea care vrea să instituie această poliţie politică a postărilor pe internet. Noi trebuie să rezilvăm problema aşa cum au făcut tinerii de la Colectiv care au ieşit în stradă şi au strigat, „Jos Sistemul!”, „PSD şi PNL, aceeaşi mizerie” .Români, treziţi-vă, să-i luăm de curul pantalonilor pe politicieni !

 2. Anonim

  sa astepte putorile astea ticaloase, voturile noastre! ca or sa le albeasca in cap si nepotii de atata asteptat. mi-e scarba si sila!!!!! sa si bage ei pumnul in gura, ca nu-i mai satura al de sus! pumnul in gura la presa? Poate vor sa iesim in strada si sa-i lasam si fara dinti in gura, bata-i Dumnezeu sa-i bata!

  1. a

   Pai asta si vor cei de la PSD, sa nu mergi la vot ! Caci asa sigur ei castiga ! Se vede ca nu cunosti legea electorala, lege care favorizeaza partidele mari in cazul absenteismului masiv la vot.
   Solutia ar fi sa apara noi partide, ca noi sa-i votam masiv pe ei. Sa nu mai votam acelasi PSD, acelasi PNL festit, vesnicul UDMR, ci alte partide, cu alti oameni mai buni, unde avem o sansa mica, care in timp, poate da roade.
   Si la partide mici nu ma refer la paridul lui Taricenau si/sau Geoana, doua curve politice cu parul vopsit. Ar trebui sa fie ceva nou si mai curat.

 3. Ai dreptate mai Oali!

  Daca se adopta legea mai Oali,ati fi ramas fara obiectu’ muncii…..
  Sigur,dupa asa zisa Revolutie,am ramas cu dreptul de a vb.liber si mai ales de a nu fi bagati in seama…
  Ca alte castiguri nu ne-a adus absolut edeloc,rahatul’ asta de democratie originala….
  Sigur,se temea blegomanul purtat cu barca de pompieri la inundatii pe santurile patriei,ca o sa-i dauneze imaginii ,toate cele ce se vor spune in campanie,si a decis sa bage hartie de buda-n mufa vocii poporului,mai mult sau mai putin avizata…..
  Pana la urma,sa vina un bleg penal ca Dragnea sa faca legea tacerii ca Omerta la mafioti,inseamna sa fii mafiot cu adevarat!
  Asta inseamna sa dai puterea pe mana putorii si prostului!

 4. Anonim

  D-l DRAGNEA greseste amarnic cu insistenta pe acest proiect de lege este un adevar pe undeva ca: unde este inteligenta prea multa, este si prostie pe masura oare o fi adevarat . Sper sa nu ajunga niciodata la vot aceasta aberatie

Leave a Comment