Din vremuri apuse…

Daniel Săuca
În plină pandemie se discută, când agresiv, când zeflemitor, despre respectarea regulilor. Reguli impuse de autorități pentru combaterea Covidului 19. Reguli care sunt păstrate de unii și disprețuite, ignorate de mulți alții. Dacă tot e week-end și perioadă de concedii vă ofer, măcar pentru lectură, un fragment dintr-o carte apărută recent la Editura „Caiete Silvane”, „Meșteșugurile sălăjene de la medieval la contemporan” de Elena Musca, un fragment, mai precis, din Statutul breslei calfelor din cadrul Breslei tăbăcarilor din Zalău din 1839:
„Art. XI. În cazul în care vreo calfă de aici din oraş, pleacă de acasă fără ştirea meşterului sau soţiei acestuia, şi, umblând pe stradă, are o comportare necuviincioasă, de scandal, tânărul are obligaţia să plătească pentru venitul breslei 1 forint renan. Din nou, se dispune pentru toţi membrii breslei, că dacă meşterul părinte sau decanul decide în cazul meşterilor-adjuncţi să-i convoace pe cei care nu se supun ordinelor, acestora li se vor aplica amenzi de până la 30 creiţari. Totodată, dacă nu se comportă respectuos faţă de meşterii din breaslă, vor fi penalizaţi cu până la 30 creiţari”;
„Art. XVI. În cazul în care vreo calfă ar minţi pe nedrept pe cineva, aceasta să fie amendată de către decani pentru minciună cu 30 creiţari”;
„Art. XVII. În cazul în care vreunul dintre cinstiţii tineri nu merge la biserică sau nu ia parte la slujba religioasă, persoana care trebuie să-i vegheze va sesiza aceasta la asociaţie şi acel tânăr va fi amendat cu 6 creiţari prima dată, a doua oară cu 16 creiţari. Dacă şi a treia oară face la fel sau chiar de mai multe ori, el trebuie să fie amendat la fel, de mai multe ori. De asemenea, dacă doarme (în timpul slujbei – n.n.) merită să fie pedepsit, fapte care trebuie să fie în atenţia celui care răspunde de aducerea la cunoştinţă a acestor comportări”.
„Art. XVIII. Dacă un tânăr se exprimă cu cuvinte murdare sau îi face vreun rău părintelui breslei sau cuiva în altă parte, dacă se înjură între ei sau se bat şi sunt vinovaţi, să fie amendaţi cu 1 forint renan”.
„Art. XIX. Tinerii asociaţi nu pot juca nici la locuinţa părintelui, nici în cârciumă, niciunde jocuri de cărţi, nici cu popice sau jocuri de noroc de altă natură, pe bani; dacă cineva va juca şi acest lucru sar afla, să fie pedepsit de asociaţie cu 1 forint renan, fără nicio scuză; în cazul în care unii dintre ei ar avea cunoştinţă de aşa ceva şi ar ţine secret, să fie şi el amendat la fel de către decani, după cum se stipulează mai sus”.
Probabil astăzi asemenea reguli sunt considerate abuzive. Atunci erau normale. Azi, în vremea corectitudinilor și libertăților de tot felul, noi mai discutăm dacă purtăm sau nu mască…

Alte articole

One Thought to “Din vremuri apuse…”

  1. Anonim

    D-le SAUCA va rog sa o consiliati pe d-na MUSCA sa comunice primariei sanctiunile prevazute in statutul breslei tabacarilor din Zalau 1839 .POATE ca primarul va aplica sanctiuni si personalului subordonat daca nu respecta cetateanul.

Leave a Comment