Despre distanţe

Ana Berar

Definiţia distanţei in DEX este “Interval care desparte două puncte în spațiu; depărtare”.
O noţiune fizică şi invariabilă. Aceeaşi acum ca şi în urmă cu 20, 30 sau 100 de ani. Şi, totuşi, distanţele nu mai sunt aceleaşi, cel puţin nu în percepţia noastră. Oraşele se “apropie” sau se “îndepărtează”, în funcţie de tot felul de criterii subiective. Starea şi aglomeraţia drumului pe care mergi până acolo. Mijlocul de transport cu care o faci. Ora la care te duci.
Gândindu-mă la ce însemna, de exemplu, un drum Zalău- Cluj în copilăria mea, distanţele s-au scurtat. Clujul a devenit dintr-o dată mult mai aproape, odată cu finalizarea şoselei care ne leagă de capitala Ardealului. Şi care, ca o paranteză, a fost făcută cum se cuvine, dovada fiind felul în care se comportă, după atâţia ani de când a fost terminată. Dar, paradoxal, centrul Clujului, deşi rămas tot acolo, în zona Pieţei Avram Iancu, s-a îndepărtat mult de periferie. Pentru că au fost zile când drumul a durat tot atât de mult de la Zalău până la intrarea în Cluj, ca şi de la intrarea în Cluj până în centru.
Cu trenul din Zalău, Bucureştiul e la fel de departe ca şi acum 40 de ani. Sau poate chiar mai departe, dacă ai neinspiraţia să pleci cu trenul din frumoasa gară a Zalăului. Iar marea… marea noastră Neagră… aia chiar e foarte departe, oricum ai vrea să ajungi la ea.
În schimb, locuri îndepărtate au ajuns foarte “aproape”, odată cu inmulţirea destinaţiilor şi a zborurilor din Cluj. Că doar aeroportul din Cluj e şi al nostru, al sălăjenilor, nu-i aşa? Din fericire, se poate merge ieftin, repede şi confortabil în multe locuri din toată Europa. Aşa că ajungi mult mai repede în Madrid decât în Braşov. Aşa că ajunge mult mai repede acasă un concitadin care lucrează în Londra decât un altul pe care viaţa l-a dus în Bacău.
Distanţele sunt aceleaşi. Contează încotro mergi şi cu ce te duci. Dar, ca o concluzie, drumurile spre vest, cu orice mijloc de transport le-ai face, sunt mai bune şi te duc mai repede către destinaţie. Cel mai important e însă că lumea s-a deschis, distanţele s-au scurtat, că lumea călătoreşte. Mai repede sau mai încet, mai scump sau mai ieftin. Contează să ajungi cu bine acolo unde doreşti. Şi dacă te şi aştepată cu drag cineva, e şi mai bine.

Alte articole

Leave a Comment