Democrație și libertate

Democrație înseamnă și libertate? Poate exista democrație fără libertate? Libertate fără să te gândești la eventuale consecințe! Statul poate interveni în sectorul economic, social etc. tocmai pentru a asigura libertatea individuală? De fapt, numai în acest caz ar trebui să intervină, libertatea individuală însemnând chiar asigurarea condițiilor necesare manifestării ei.  Nu orice intervenție a statului înseamnă o limitare a libertății individuale, așa cum nu orice neintervenție a statului înseamnă că individul este liber. Statul trebuie să asigure libertatea individuală: libertatea de manifestare, libertatea de exprimare, libertatea de gândire etc. Cât de importantă este libertatea individuală? Cât de important este pentru om respectul acordat de către stat, respectarea principiilor și acordarea unui tratament corect, indiferent de situație? Este suficientă bunăstarea materială sau este nevoie de mai mult decât atât? Nevoile materiale sunt nevoi de bază, dar după asigurarea acestora trebuie trecut la nivelul următor. Unele țări au reușit, noi când o vom face?

Alexandru Tamba

6 Thoughts to “Democrație și libertate”

 1. […] Democrație înseamnă și libertate? Poate exista democrație fără libertate? Libertate fără să te gândești la eventuale consecințe! Statul poate interveni în sectorul economic, social etc. tocmai pentru a asigura libertatea individuală? De fapt, numai în acest caz ar trebui să intervină, libertatea individuală însemnând chiar asigurarea condițiilor necesare manifestării ei.  Nu orice intervenție a statului înseamnă o limitare a libertății individuale, așa cum nu orice neintervenție a statului înseamnă că individul este liber. Statul trebuie să asigure libertatea individuală: libertatea de manifestare, libertatea de exprimare,  » Mai multe detalii […]

 2. Anonim

  Statul trebuie să asigure controlul prețurilor la produsele esențiale, ca pe vremuri. Nu ne trebuie democrația asta în care 1 kg carne miel a sărit la 60 lei !

 3. Anonim

  Felicitari elevului/elevei de gimnaziu petru scrierea acestui articol

  1. Anonim

   @ 17:17. E mai așa, de post. De postul… gîndirii.

 4. Anonim

  Păcat ca comentariile sunt de clasa a I-a.

 5. Constantin Joldes

  Democrația a ajuns la ora actuală o mahrama dupa care statul își consolidează controlul autocratic. Aceasta duce la restrângerea treptata a libertății . . . și la noi!

Leave a Comment