De ce să contribui la sistemul sanitar?

Serviciile medicale oferite în pachetul de bază, cât şi cele din programele naţionale, vor fi oferite gratuit tuturor cetăţenilor, indiferent dacă sunt plătitori de contribuţii la sănătate sau nu.

Păi atunci restul de ce şi-ar mai plăti conştiincioşi contribuţia la sănătate? Că se pare că oricum se dă mai totul, fiecăruia după nevoi. Nu ar fi mai eficient pentru cetăţenii români şi aşa împovăraţi de un stat incompetent şi hoţ să declare la fisc mult mai puţin decât câştigă în realitate.
Aşadar, se pare că statul continuă să fie foarte generos cu serviciile medicale oferite românilor, gratuit pe hârtie, în condiţiile în care nu a anunţat o creştere semnificativă a bugetului alocat Sănătăţii în 2014. Schimbarea importantă introdusă de acest pachet de bază nu va produce efecte consistente pentru actualii şi viitorii pacienţi, ea fiind mai degrabă o reorganizare administrativă.
Conform proiectului, ministrul Sănătăţii încearcă să redirecţioneze o bună parte din pacienţii care ajung astăzi în spitale, 40 la sută este cifra oficială, spre policlinici şi medicii de familie. După logica ministrului, această mutare ar duce la o scădere a costurilor, medicina de spital este mai scumpă decât cea de policlinică, şi va crea spaţiu fiscal pentru acoperirea tuturor serviciilor pe care statul vrea să le ofere tuturor cetăţenilor. Propunerea nu sună rău, însă ar exista două probleme, şi anume:
policlinicile de stat nu au în prezent îndeajuns personal şi nici suficientă aparatură pentru a prelua 40 la sută din pacienţii care bântuie prin spitale. Un fapt deja remarcat de mai mulţi medici. Cea de a doua problemă ar fi că fără intrarea practică în funcţiune a Dosarului Electronic al pacientului, respectarea de către medici a recomandărilor din pachetul de bază nu va putea fi urmărită. Deocamdată nu funcţionează nici măcar cardul electronic de sănătate, ce să mai vorbim de dosarul electronic.
Nu este de înţeles cum o ţară ca România, care are cea mai mică finanţare per capita pe sănătate din Uniunea Europeană, îşi va putea permite să ofere fiecăruia dintre oamenii săi servicii medicale după necesităţi.

 

 

 

 

 

 

 

One Thought to “De ce să contribui la sistemul sanitar?”

  1. Zălăuan

    Un angajat, după ce contribuie la Fondul de sănătate, 42 de ani, mai plăteşte CASS şi pensionar, acum este pus la coplată. Chiar dacă în prezent coplata este simbolică, în curând va fi mare.
    Banii din sănătate sunt furaţi sistematic, prin amestecarea intenţionată a celor două siseme de sănătate, de stat şi particular.
    La fel şi cu Pachetul de bază, oferă asistenţă sanitară la toţi, numai pentru a avea clienţi cât mai mulţi.

Leave a Comment