De ce nu vine dl. Cioloș în Sălaj?

Daniel Săuca

Unii îl așteaptă oricum. S-ar mândri și mai mult cu un sălăjean ajuns prim-ministru. Al doilea, după Iuliu Maniu. Alții nu îl așteaptă oricum. Problemele Sălajului de astăzi sunt multe. De la infrastructură până la calitatea vieții. Un prim-ministru poate da „semnale”. Sau se poate implica direct. Mai ales dacă e vorba de locurile natale. La fel cum poate fi acuzat de prea-mult patriotism local. Sau de relații nepotrivite cu fondurile publice. Alții, indiferenți la scena politică ori la activitatea Executivului, nu îl așteaptă pe dl. Cioloș. Nici în Sălaj. Sunt sătui, scârbiți, apăsați de vremuri și de griji.
Destul de probabil, dl. Cioloș, ce pare extrem de discret ori de zgârcit cu prezențele publice, nu va veni degrabă în județul lui Maniu și Coposu. Dacă țin minte bine, cât timp a fost comisar european, actualul șef al guvernului a fost o singură dată într-o vizită „oficială” în județul nostru, la Grădina Botanică din Jibou. O prezență, cum altfel, discretă. Ca și aproape invizibila „descălecăre” a d-sale, nu cu mult timp în urmă, într-un supermarket din Zalău.
Nici Maniu nu a fost prea darnic „oficial” cu Sălajul în perioada când s-a aflat în fruntea Guvernului. Ar fi fost consemnată o singură prezență „oficială” a prim-ministrului Iuliu Maniu, în septembrie 1930, la Șimleu Silvaniei, la dezvelirea bustului lui Simion Bărnuțiu, alt ilustru fiu al Sălajului. Nu de puține ori a fost în campanie electorală. Dl. Cioloș, așa arată, nu e om politic. Așa că nu are nevoie, teoretic, de campanie electorală. Și, poate, nici să se vadă cu niște rude mai sărace, de la țară. Probabil știe dl. Cioloș de ce nu vine în Sălaj, acasă. Poate încă nu crede că are cu cine povesti. Sau știe mai multe decât noi în privința „surprizelor” din 2016. Și în Sălaj.
Una peste alta, cu dl. Cioloș sau nu pe la noi prin ogradă, rămâne să asistăm, neputincioși sau nu, la spectacolul politic al anului electoral 2016. Și, poate, se vor împlini și câteva promisiuni (mai mult sau mai puțin) electorale.

Leave a Comment