În Sălaj, niciun caz sever de boală diareică acută

Opt copii au fost internaţi, în ultimele zile, la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, cu boală diareică acută, ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj. În niciunul din cazuri nu a fost confirmată infecţia cu bacteria Escherichia Coli ori prezenţa Rotavirusului. „La grupa de vârstă 0-5 ani, grupă pe care o monitorizăm, conform dispoziţiilor Ministerului Sănătăţii, există, în prezent, opt copii internaţi. În toate cazurile vorbim despre forme uşoare sau medii, care nu au pus probleme de tratament”.
Oficialul DSP Sălaj susţine că infecţia cu E.coli apare în mod frecvent, însă copiii nu au prezentat tulpina agresivă. „Medicii se confruntă mereu cu cazuri de îmbolnaviri cu Escherichia Coli. Această bacterie este o entitate cunoscută, face parte din patologia comună. Neobişnuită este, însă, tulpina care duce la sindrom uremic”, a spus Marincaş.
De la mijlocul lunii februarie, în judeţul Sălaj a fost instituit sistemul de raportare zilnică a tuturor cazurilor ce prezintă boală diareică acută cu deshidratare la copiii cu vârste mai mici de cinci ani, în baza unei solicitări venite de la Ministerul Sănătăţii. Astfel, medicii de familie, dar şi cei din spitale trebuie să informeze instituţia de îndată ce depistează cazuri de boală diareică acută la această categorie de vârstă.
Oficialii DSP Sălaj recomandă părinţilor să se prezinte la medic imediat ce copilul prezintă cel mult trei scaune modificate. „În conjunctura dată, este normal ca părinţii să se alerteze când copilul are diaree. Ei trebuie să ştie că este esenţial ca micuţului să i se facă examenul coprobacteriologic înainte să se înceapă administrarea de antibiotice. Tocmai de aceea, părinţii nu trebuie să administreze copilului medicamente după ureche”, a ţinut să precizeze oficialul DSP Sălaj.

E-coli la copii: simptome şi măsuri de prevenţie
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, infecţia cu E.coli apare în special după consumul de alimente sau apă contaminate: „Alimentele cel mai frecvent implicate în transmiterea acestei infecţii sunt laptele şi produsele lactate nepasteurizate, carnea de vacă, mai ales cea tocată, insuficient preparată termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spălată. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucătărie, mai ales dacă nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente şi nu sunt curăţate între utilizări. Contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin în contact animalele şi care nu respectă reguli elementare de igienă personală (spălatul mâinilor cu apă şi săpun)”.
Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie făcută imediat, mai ales în cazul copiilor de până în 5 ani, dacă diareea se însoţeşte de febră sau scaune cu sânge. La adulţi, fără altă simptomatologie decât diareea, prezentarea le medic este obligatorie dacă aceasta persistă timp de trei zile.
Printre măsurile de prevenţie a infecţiei cu E.coli, Miniserul Sănătăţii recomandă menţinerea igienei mâinilor prin spălarea cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor copilului şi înaintea preparării sau a consumului de alimente, dar şi după contactul cu animalele sau cu materialele utilizate pentru îngrijirea acestora. Totodată, este recomandată prepararea corespunzătoare termică a cărnii, în special a cărnii tocate de vită, care trebuie gătită la o temperatură de minimum 70 de grade Celsius, dar şi evitarea consumului de lapte crud (nepasteurizat), a produselor lactate nepasteurizate sau achiziţionate din surse neautorizate, precum şi evitarea consumului de suc de mere nepasteurizat. „Preveniţi contaminarea încrucişată în timpul preparării hranei prin utilizarea separată şi curăţarea ulterioară cu detergent şi apă caldă a ustensilelor (cuţite, vase, tocătoare) care vin în contact cu produsele alimentare crude”, recomandă specialiştii Ministerului.
În cazul apariţiei simptomatologiei de boală diareică, părinţi trebuie să se prezinte cu copilul la medicul de familie sau în cea mai apropiată unitate sanitară şi să nu administreze copiilor medicamente fără recomandarea unui medic, întrucât acest lucru poate îngreuna depistarea cauzelor apariţiei bolii.

2 Thoughts to “În Sălaj, niciun caz sever de boală diareică acută”

  1. Tăunul

    Sunt foarte binevenite sfaturile de prevenţie a contaminării cu bacteria E. Coli dar, după părerea mea, cea mai bună ar fi lichidarea acestor firme particulare care otrăvesc populaţia. numai patronul firmei particulare Brădet din Argeş are pe conştiinţă moartea a câtorva bebeluşi. Iată rezultatele lichidării fabricilor de stat în domeniu şi apariţia”particularilor” care şi-au început activitatea în şură. În Sălaj, la Fabrica de lapte Zalău sau la Întreprinderea de industrializarea laptelui Şimleu era o o curăţenie de farmacie, totul era dezinfectat şi sterilizat. În timp ce falimentara TVR ne tot lămureşte cât de criminal a fost regimul comunist, în memorialul muierii, eu sunt convins că acest regim capitalist este chiar criminal, numai la Colectiv au murit, dintr-un foc, 63 de tineri !

  2. Tăunul

    Câcăcioşi patroni avem !

Leave a Comment