Credem în cultură

Daniel Mureşan

Jazz. Lume frumoasă. Entuziasm. Creativitate. Sunt doar câteva cuvinte care descriu prima ediție a Transilvania Jazz Festival de la Zalău. Două seri magnifice cu artiști de renume internațional.
Zalăul începe să devină un oraș în care se întâmplă lucruri frumoase, mai întâi festivalul de teatru a lui Darius, acum festivalul de jazz organizat de Centrul de Cultură și Artă. Artiștii români sau străini încep să se simtă confortabil în spiritul cultural al orașului, încep să își mute atelierul de creație aici. Poate că tinerii nu-și vor mai dori să plece de aici. Poate că aici putem demonstra că putem. Aici putem arăta ce nu ne convine, putem trage aer în piept și să construim cu putere și pasiune. Vorbe mari, veți spune. Dar când am văzut în două seri o sală plină la un festival de jazz, într-un oraș ce nu are tradiție, aș spune că nu sunt vorbe mari. La Zalău, pe lângă tot felul de șușanele prin parcări, au loc evenimente de calitate ce au început să umple sălile. Faptele bune, făcute cu dragoste și încredere încep să conteze.
Jazzul e poezia din muzică, unde putem întâlni muzica clasică, rockul sau folclorul. Este o muzică creativă, spontană, unde îl vezi pe artist ca om. Sigur, jazzul a favorizat întotdeauna excelența, dar la modul decent. Aici întâlnim oaze de fericire într-un limbaj universal care te ajută să te autoeduci, să înțelegi și să savurezi frumusețile patrimoniului cultural al umanității. Întâlnim binele și adevărul, chiar dacă îndrăznim mai rar să escaladăm culmile bucuriei, ale frumuseții interioare.
Așadar, mai există speranță. Există oameni frumoși ce pot salva acest oraș, un oraș care merită mai mult decât i s-a dat.

3 Thoughts to “Credem în cultură”

  1. […] Daniel Mureşan Jazz. Lume frumoasă. Entuziasm. Creativitate. Sunt doar câteva cuvinte care descriu prima ediție a Transilvania Jazz Festival de la Zalău. Două seri magnifice cu artiști de renume internațional. Zalăul începe să devină un oraș în care se întâmplă lucruri frumoase, mai întâi festivalul de teatru a lui Darius, acum festivalul de jazz organizat de Centrul de Cultură și Artă. Artiștii români sau străini încep să se simtă confortabil în spiritul cultural al orașului, încep să își mute atelierul de creație aici. Poate că tinerii nu-și vor mai dori… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Ma bucur ca s-a „intamplat” festivalul asta! Au fost doua seri magice. Felicitari initiatorilor si organizatorilor! Voi veni si anul viitor.

  3. Anonim

    Frumos festival

Leave a Comment