Cămășile albe, negre la guler

Vești proaspete, precum gogoșile pufoase servite în campania electorală, vin din Sud. „Cămășile albe”, dar negre pe la gulere de atâta mizerie care se scurge din capetele mai marilor de partid, pregătesc mitinguri de proporții, adunări, spălări publice de creiere. Ca de fiecare dată, nu e nimic nou, știți scenariul, cunoașteți fazele și trucurile, sunteți familiarizați cu prefăcătoria. Mitingurile au luat startul, deja, prin sud. Discursuri ornate, se coc minciuni bine dospite, se prepară platourile frumos ornate, de propagandă, ce vă vor fi puse la boxe, în Piața mare, pentru băgarea minților în cap. Citesc prin presa națională și văd deja la tv că cei aflați la putere încep să adune oamenii din nou în careu și să citească Ordinul de Zi pe Unitate.

 „V-aliniați, drepți, asculta comanda la mine!” repetă „liderii” în gând.

Dragi sălăjeni, mă adresez în special celor care încă nu au înțeles sau nu văd un lucru pe care istoria ni-l pune în fața ochilor ciclic, înainte de fiecare eveniment electoral. Nu mai cădeți în plasa lor. Nu vă mai pierdeți timpul! Nu vă mai amărâți de pomană, nu vă mai amăgiți, nu mai dați nici ascultare, cu atât mai puțin crezare, celor ce vă vor fi rostite, cu disperarea hienei care simte că poate pierde halca, în aceste adunări publice făcute, culmea, tot pe banii voștri.

Timpul fiecăruia dintre noi este prețios, nimeni și nimic pe lumea asta nu ne poate aduce înapoi fie și o secundă pierdută, nu mai vorbim de o oră sau două, cât ar dura să ascultați aceste minciuni interminabile, care pur și simplu îți ridică părul pe ceafă, de repulsie, de indignare și de uimire. Cu toții ne întrebăm, oare până unde pot merge minciuna, manipularea, fraiereala? Oare de câte ori, într-o viață, putem să mai asistăm la asemenea teatru ieftin, să ne mai sacrificăm din timpul nostru, ascultându-i pe acești prăpădiți?

Nu dau nume de partide. Nu înclin către cineva, denigrând pe altcineva, am ajuns la cea mai tristă concluzie, aceea că, pâna la un punct destul de înalt, toți sunt o apă și-un pământ.

Nici nu mă mai interesează să mai punctez, să mai arunc anatema neapărat pe cineva, deși este tot mai evident asupra cărei tribune trebuie să fie direcționate toate ouăle și roșiile stricate. Cu toate acestea, ceva trebuie ales, pentru că absența de la vot este cel mai grav lucru dintre toate .

Ne mint, în continuare, cu același tupeu fantastic. Își fac socoteli pe seama noastră, își freacă palmele, ca hoții înainte de a da marea lovitură. Ne numără ca pe oi, ne încolonează, în accepțiunea lor suntem o marfă, masă de manevră.

“Aici îi descărcați, aici îi așezați, aici îi puneți să aplaude”, spun liderii din mucava, așa-zis cămășile albe. „Sufocați-i cu vrăjeală. Prosteală și gargară cu basculanta, tovarăși, s-a înțeles? Cu marfarul, cu vaporul, băgați-le pe gât orice aveți la îndemână, zăpăciți-i, amețiți-i, faceți ceea ce ați făcut mereu, pentru că deja sunteți profesioniști în asta și suciți-le, din nou, mințile! Public țintă – persoanele în vârstă, pensionari, asistați social, oamenii amărâți, oamenii care nu reușesc, de multe ori nu din vina lor, să distingă minciuna, să disocieze mocirla de apa limpede. Pregătiți, între timp, plicurile cu propaganda scrisă. La treabă!” Poșta noastră, bătrână și fără minte limpede ori respect față de cetățeni, căci, vorba aceea, trebuie și gura ei să “mănâncă” ceva, s-a mobilizat și ea, biata, că și-așa e ruptă-n fund și săracă după ce marii șefi au prăduit-o ani în șir, și mai suge un leu-doi din distribuția de rahat scris, lăsat la ușile alegătorilor, astfel încât și bieții poștași sunt nevoiți să care, pe la porțile oamenilor, tone de pliante, de poze cu fețe hidoase, tone de minciuni și păcăleli. Cam așa stau lucrurile, așa gândesc, așa se pregătesc să acționeze cei care vor, din nou, trofeul suprem, PUTEREA.

Consumați-vă timpul oricum, în orice alt fel. Dormiți, mergeți la părinți, ieșiți în parcuri, faceți sport, desenați și jucați-vă cu copiii, căscați gura prin magazine, culegeți flori, văruiți copaci sau pur și simplu leneviți în pat la televizor. Stricați-le mașinăria odioasă, printr-un singur gest: absența de la aceste adunări, adunături și mintinguri.  

Dați-le peste gură, ignorați-i, faceți în așa fel încât, la aceste mitinguri etern minicinoase, să simtă ceea ce noi, toți, simțim încă din momentul în care primim de fiecare dată, rezultatul alegerilor. Ignorați, păcăliți, fraieriți, folosiți și îmbrânciți, ulterior, în uitare.

Așa a fost și acum 20 de ani, și acum 10 ani, și acum trei ani. Așa va fi mereu. Nu vă îndemn la violență, la răzmeriță, la acte necugetate, îndrăznesc doar să vă sugerez să-i lăsați singuri și, după ce ați cugetat și decis, să mergeți la vot. În rest, în fața poveștilor electorale, desenelor, schemelor care ne arată cât ne-au dezvoltat și ce de minuni de așteaptă, oamenii aceștia trebuie lăsați să vorbească singuri, până răgușesc. Singuri cuc. Așa cum și ei v-au lăsat de fiecare dată și cum vă vor lăsa, din nou, peste puțin timp. Decideți, acum ori niciodată, pentru voi. Viața e scurtă, e al naibii de grea, dar cu ei a devenit imposibilă.  Decideți pentru copii, pentru nepoți, pentru voi și pentru viitorul acesta care nu arată deloc bine. Fiți mereu însuflețiți de gândul că nu e nicio clipă de pierdut!

Cu ei, am pierdut decenii întregi din singura viață pe care o avem. Faceți ceea ce trebuie făcut pentru ca toate acestea să nu se mai întâmple. Suntem mulți și putem, avem nevoie doar de o clipă de sinceritate, de cugetare limpede, de conștientizare a faptului că suntem aproape terminați și fizic, și moral și psihic. Încă nu e totul pierdut. Lăsați-i singuri, să-și recite, unul altuia, minciunile și palavrele goale. Trădarea, minciuna, sfidarea, trebuie să fie, în cel de-al doisprezecelea ceas, sancționate. Altă cale către salvare nu mai există.

3 Thoughts to “Cămășile albe, negre la guler”

 1. Anonim

  Trezirea, salajeni! ???

 2. Anonim

  Copy-paste: . Cine a făcut armata știe că ordinea comenzilor nu poate fi „Drepți” și apoi „V-aliniați”, ci invers.
  În rest, apreciez articolul. A devenit decisiv votul din 26 mai. Dacă cîștigă PSD-ul, înseamnă că nici nu mai trebuie alte alegeri, iar tinerii pot pleca liniștiți, fără să se mai uite înapoi.

 3. Anonim

  Numai privilegiatii si slugile merg LA vot, Romanii n-au nevoie de acest regim putred !

Leave a Comment