Alte fragmente din haos

Daniel Săuca
Un medic din Galați și-a petrecut ziua de naștere operând un pacient care înghițise o baterie de telecomandă. Ulterior s-a dovedit faptul că pacientul, un deținut de la Penitenciarul Galați, avea și Covid, iar medicul și echipa sa au fost nevoiți să aplice protocolul stabilit în astfel de cazuri, relatează Mediafax, citată de Hotnews. Viața bate filmul. Și în pandemie.
„Autorităţile revin şi anunţă că activitatea din creşe şi din after-school-uri se va desfăşura în continuare, în Capitală. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii: A fost o eroare materială. Anisie: Ceea ce s-a întâmplat astăzi (luni – n.r.) este incredibil” (news.ro). Incredibilă e și „longevitatea” mandatului doamnei Anisie la Educație.
„Mărturisire dură a unui medic: De 2-3 săptămâni alegem pe cine ducem la Terapie Intensivă. Am ajuns acolo, credeați că n-am ajuns?” (digi24.ro). Baiul e că tot mai mulți români nu cred în povestea pandemiei. Și din cauza comunicării catastrofale a autorităților. De fapt, aproape toată comunicarea e legată de alegerile parlamentare. Se va termina și blestemata asta de campanie electorală…
„Epidemiolog francez de origine română: «Epidemia nu a fost sub control majoritatea verii. Acum plătim acest lucru” (ziare.com). Oare ascultăm cu adevărat de specialiști? Sigur există și în România. Și în Sălaj.
„«Milenialii», cum sunt cunoscuţi tinerii născuţi între 1981 şi 1996, sunt mai deziluzionaţi decât generaţia X, născută între 1965 şi 1981, sau aşa-numiţii «Baby Boomers», născuţi între 1944 şi 1964, ori generaţia interbelică (1918-1943). «La nivel global, generaţiile mai tinere nu sunt doar mai nesatisfăcute de performanţa democratică decât vârstnicii, ci şi mai nemulţumite decât generaţiile anterioare în etape similare de viaţă»”(stiriletvr.ro). Oare cum arăta democrația, și în România, după pandemie?
„Medicul Virgil Musta: Ideal ar fi să se blocheze totul două sau trei săptămâni. Acum va trebui să alegem între ce putem salva şi ce nu putem salva” (adevarul.ro). Pare-se că mai nimeni, în afară de medici, nu vrea „lockdown”. Și, totuși, nu ar fi cea mai eficientă soluție în acest (alt) moment critic al pandemiei de pe plaiurile postmioritice?
Răzvan Chiruță: „Dacă vrem cu adevărat să avem o altfel de politică, trebuie să aplicăm aceleași standarde pentru toată lumea, indiferent de partidul din care vine, chiar și dacă acest partid e PSD. Altfel, nu facem decât să ne mințim unii pe alții” (newsweek.ro). Bine ar fi.

Leave a Comment