Alte fragmente din haos

Daniel Săuca

Gata, s-au decis! Școala va începe în 14 septembrie. În trei variante, în funcție de „evoluția epidemiologică”. Descentralizarea e un lucru bun. Și așa „cântăm” de 30 de ani că e prea mult centralism. Dar, oare, fără reguli clare nu cumva haosul se va lăți? Oare județele își doresc descentralizare în haosul de astăzi?
În ton cu „bula” de mai sus: câți părinți vor fi de acord ca odraselele lor să participe fizic la ore în școli? Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri seară, că, în condiţiile unui scenariu verde, prezenţa elevilor la şcoală este obligatorie (news.ro). Serios?
Boală, clară, a mass-media bucureștene: știrile, reportajele, „analizele” cu și despre interlopi! Probabil au o audiență „de zile mari”. Precum veștile incredibile despre Gigi Becali.
Mihai Şora: „În spatele intenţiei de a înlătura latina din şcoală văd revărsându-se lenea intelectuală” (adevarul.ro). Gaudeamus igitur!
Nimic nou sub soare: „Confuziile, informațiile eronate, fake-news-urile și manipulările prin intermediul presei scrise au fost vizibile și la nivelul anului 1918. E interesant de urmărit – și în contextul actualei pandemii – în ce măsură acest tip de difuzare al mesajului s-a perpetuat și impactul pe care l-a avut (și îl mai are) asupra societăților, indiferent de gradul de dezvoltare economică pe care îl presupun” (Simona Preda, „Un protagonist distrugător al istoriei – gripa spaniolă”, „România literară”, nr. 29-30/2020). Atunci nu au existat social-media, internet, televiziune. Și radioul abia se năștea… Presa scrisă încă rezistă!
Directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România, Mihai Mitrică, a afirmat că este nevoie de o infuzie masivă de capital de la stat pentru susţinerea consumului de carte, vitală dezvoltării unui sector educaţional sustenabil. „Am solicitat deja de la jumătatea lunii martie şi anume infuzie masivă de capital de la stat în susţinerea consumului de carte. Asta se poate face prin mai multe căi: vouchere pentru profesori, dar şi pentru alte categorii profesionale, pot fi inclusiv pentru elevi, reluarea achiziţiilor publice pentru biblioteci, prin Ministerul Culturii, capitalizarea editurilor”, a declarat Mitrică pentru Agerpres. Nu cred că se va întâmpla așa ceva în România. Dacă, totuși, se va întâmpla „minunea” înseamnă că mai putem spera: cultura și educația (mai )au viitor! Și prin Sălaj…
Oare cum se pot justifica, cât de cât credibil, traseiștii politici ai anului 2020?

Alte articole

4 Thoughts to “Alte fragmente din haos”

 1. Anonim

  Din pacate se descentralizeaza doar problemele nu si veniturile.Pentru investitii de mica anvergura gen grupuri sanitare la scoli sau capele mortuare in comune ii plimba pe primari pe la Bucuresti, cand multe din investitii ar trebui implementate la nivel local.
  Despre manipularea facuta de presa despre pandemie ce sa mai vorbim presa e platita pentru asta, ne au tinut in casa si ne au obligat sa completam declaratii cand am mers la magazinul din colt de strada si acum cand avem peste 40 de decese pe zi recomanda purtarea mastilor.

 2. Prof. Marin ȘTEFAN

  Da, aceste fragmente din haos sunt reale! Din păcate, adunate (sunt și altele) dau un „tablou” haotic, care nu face bine României… Totuși, e bine că (vorba dumneavoastră, domnule Daniel Săuca) presa scrisă încă rezistă! Apoi, și eu aș vrea ca demersul domnului Mihai Mitrică să prindă viață, să se întâmple „minunea” așteptată! Cât despre traseiștii politici ai anului 2020, aceștia și-au pierdut… busola! S-auzim de bine! Marin ȘTEFAN

 3. Mircea

  Tot stau si ma minunez , ca mai sunt oameni normali la cap care se mai uita la elucubratiile , aiurelile , pe care le emana pe gaura gurii reprezentantii ciumei cacanii in frunte cu cei de la varf , asa zisul „sef al statului „(care sef /care stat ?!) , de cel ce se pretinde premierul ORB(an)UL , de mascaricii intitulati ministri , precum Citoiu , Monica Anisie , Tataru etc etaloane ale prostiei/incompetentei/iresponsabilitatii ??! Te uiti/asculti si stai ca prostul , ca nu pricepi absolut nimic , caci nu e nimic de priceput !! Dar daca mi se repeta , ma duc la un consult medical , ca este de-a dreptul imposibil sa-i bagam in seama pe acesti ipochimeni insipizi !!!

 4. Silviu

  „Anonimul” Mircea este din categoria Heinman si Bella, tocmai aceasta era gandirea celor doi „cunoscuti” ai zalauanilor. „Toti doctorii, toti sunt platiti sa sustina portul mastii”, asa zicea Bella saptamana trecuta, o logica pe care n-o au multi zalauani, din fericire! Nu stiu, d-le Stefan Marin, cum de nu intelegeti „haosul”, cand tot mapamondul trece prin asta. Pe Daniel Sauca il inteleg.

Leave a Comment