2018. Fain an

Daniel Săuca

Fain subiect de dialog cu majoritatea românească în anul Centenar au găsit liderii UDMR, PCM şi PPMT: autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium (din care face parte și Sălajul). Frații maghiari nu s-au mai complicat cu finețuri, cu apropouri. Răspunsul partidelor parlamentare a venit imediat: așa ceva nu se negociază, nici lor nu le folosește asemenea intenții. Așa că, cel puțin politic, dialogul între comunitatea maghiară și cea majoritară s-a stins fără a începe de fapt. Povestea e oricum veche. Nici în 2018 nu va exista un dialog real între românii și ungurii din Transilvania. Probabil nici maghiarii, nici românii nu vor să discute serios. Poate. Vom mai „povesti” despre „minunatul” an Centenar. Până atunci, spre aducere aminte, un fragment din Memorandumul din 1938, adresat de Iuliu Maniu, Regelului Carol al II-lea: „Guvernele care au urmat după Consiliul Dirigent au procedat întâi la distrugerea esenței însăși a vieței politice, care este dreptul de vot. Practica monstruoasă a furtului de urne, pusă în aplicare și repetată în mod sfidător la fiecare nouă guvernare, a deschis calea celorlalte abuzuri. Guverne cu totul lipsite de prestigiu și de popularitate în aceste provincii au aruncat asupra Ardealului și Banatului clientela lor politică. Cu metode ilegale, ele au impus parlamentului persoane necunoscute, adesea trădători notorii ai cauzei naționale în timpul jugului străin, și au umplut funcțiunile politice și administrative cu elemente străine de împrejurările locale și de cetățenii acestor ținuturi” (Cristian Borz, „Monografia satului Bădăcin și a familiei Maniu”, ediția a II-a, revizuită și adăugită, Editura Caiete Silvane, Zalău, 2016, pp. 310-311). Vremurile s-au schimbat, problemele au cam rămas aceleași. Și în privința „comuniunii” dintre români și maghiari, chiar dacă apucăturile xenofobe și ultranaționaliste nu se mai manifestă de pildă ca în însângerații ani ai celui de-al doilea război mondial. Putem sărbători Centenarul (oare chiar maghiarii nu au de ce sărbătoarească?) fie și numai printr-un dialog real între noi. Va fi posibil acest dialog?

5 Thoughts to “2018. Fain an”

 1. eu

  Domnule Săuca, ce sa discutam cu ungurii? Ce sa le mai dam? Suntem un stat unitar, național și indivizibil. Daca vrem sa supraviețuim că stat, ar trebui sa fim mai rai

 2. Anonim

  Memorandumul lui Iuliu Maniu este perfect valabil si aztazi.Dupa 100 de ani nu am reusit sa evoluam nici macar un pas.Chiar si guvernul actual este alcatuit din clientela psd.Toti secretarii de stat sunt din Teleorman,Calarasi,Buzau,Ialomita. Ardelenii si Banatenii nu au loc in conducerea Tarii. Avem deci ce sa sarbatorim cu ocazia centenarulkui.

 3. Anonim

  Domnule Săuca, da’ de ce nu te lași dta de scrisul acesta insipid?

  1. Anonim

   Asa ca nu va place adevarul ? E insipid.

   1. Anonim

    @ 13:37
    Amice, nu înțelegi ce citești: nu m-am referit la conținut, ci la dl Săuca, care scrie anost, searbăd, plictisitor indiferent de subiect!

Leave a Comment