Înc-o dată noi dezinfectăm la fel

“Noi credem în îmbunătățirea continuă a gamei noastre de produse”. „Peste 20 de ani de experiență în furnizarea de produse de control al infecţiei”. „Calitate și profesionalism în toate colaborările cu partenerii și clienții”. Iar lista de auto-ridicare în slăvi, pe site-ul celebrei firme care produce dezinfectanţii pentru aproape toate unităţile medicale din ţară, continuă. Nici noi nu putem sau nu vrem, ca judeţ, să facem excepţie de la trendul naţional, atunci când e vorba să fim păcăliţi, fraieriţi sau, mai grav, să ne asociem cu firme care sunt suspecte de lucruri deosebit de grave. Scandalurile cu firma de dezinsecţie şi deja celebrele soluţii folosite la dezinsecţie şi deratizare, diluţii care ridicau multe semne de întrebare, nu ne-au învăţat minte, astfel încât a venit şi rândul spitalelor să fie victimele unui alt scandal naţional, cu sau fără voia lor. Scandal care, dacă se va dovedi a fi bazat din punct de vedere al probatoriului, reprezintă un fapt de o gravitate colosală.

Dacă într-o unitate medicală care cuprinde saloane, săli de reanimare, bloc operator, până la săli de mese şi grupuri sanitare, discutăm de soluţii dezinfectante botezate cu apă sau care nu respectă reţetarul strict, avem de-a face cu o crimă în toată regula, ca să înţelegem exact consecinţele care ar putea surveni. Într-un spital în care aceşti dezinfectanţi sunt utilizaţi, se găsesc bolnavi care suferă de la cele mai simple infecţii până la cele mai nenorocite boli sau afecţiuni, copii, bătrâni sau aparţinători ai acestora şi bineînţeles întregul personal al spitalului, de la şefii de secţii până la îngrijitoarele care se ocupă de curăţenie ori bucătărese. Este greu de înţeles cum s-a ajuns în situaţia în care o firmă producătoare să pună monopol pe întreaga piaţă a dezinfectanţilor şi să furnizeze pentru aproape toate unităţile spitaliceşti din ţară aceste produse de o importanţă vitală pentru actul medical şi pentru evoluţia stării unui bolnav.

Ca manager de spital, până când organele abilitate ar ajunge la o concluzie şi vor dori să o facă şi publică, eu aş stopa de îndată folosirea acestor produse, de la săpunul special din blocul operator până la soluţiile, fiecare în parte, care se utilizează pentru sterilizarea sau dezinfectarea suprafeţelor, a instrumentarului, sau a rănilor ori intervenţiilor care se efectuează pe pacienţi. Toate stocurile existente în depozit trebuie reînregistrate şi sigilate, până când concluziile finale ale anchetei vor spune clar care este adevărul. Există contracte, desigur, există stocuri, activitatea trebuie să meargă înainte ar spune unii însă când discutăm de pragul dintre viaţă şi moarte, cred că orice contract indiferent care sunt clauzele de reziliere sau consecinţele, trebuie făcut bucăţi iar orice material, substanţă sau soluţie care a sosit în unitatea medicală în baza acestui contract trebuie retrasă, măcar temporar, din uz. Dacă lăsăm totul în baza Ministerului Sănătății și așteptăm dispoziții și circulare care să confirme că da, sunt probleme, atunci trebuie să ne asumăm și eventualele tragedii care se pot produce din aceste cauze, doar pentru faptul că Ministerul, în ritmul și stilul binecunoscute, ia niște decizii și le și trimite cu melcul, în spitalele din țară. Incompetența, neglijența, durerea în fund și prostia sunt deja certitudini care bântuie capetele acestui minister iar exemplele dezastrelor din sistemul medical sunt inutil de arătat, din nou.

O anchetă șchioapă zice că, oarecum ar fi în regulă cu o parte din substanțe. Depinde, cum ar veni, de bidoane, de șeful de tură din hala de producție sau Dumnezeu știe de ce sau de cine, nu? Deci deocamdată, puține unități spitalicești au retras din uz substanțele venite de la producătorul cu bube în cap. Sigur că nu s-a întâmplat acest lucru nici la noi, nimeni dintre cei abilitaţi nu ştie clar și concret dacă au fost făcute analize, dacă încă se mai utilizează aceşti dezinfectanţi, care dintre ei, ce loturi etc şi se merge pe eternul slogan „aşteptăm noi ordine”. Până când acestea sosesc, şi pentru că alte contracte şi alţi furnizori „nu există”, nu putem decât să fim siguri că aceste substanţe sunt în continuare folosite şi la noi, bineînţeles în lipsă de altceva. Cei care au în mâini frâiele unei unităţi medicale, indiferent despre care dintre ele discutăm, ar fi foarte bine să-şi apere cât se poate de serios pielea, şi să evite, pe cât posibil, eventuale consecinţe care pot veni peste cele care deja s-au produs. De aceea există manageri, directori, şefi de secţii, tocmai pentru a gândi şi a lua măsurile care să nu pună în pericol viaţa pacienţilor, chiar dacă aceste măsuri pot avea un alt soi de consecinţe, până la proba contrarie. Dincolo de orice altceva, viaţa unui om nu poate fi pusă sub semnul întrebării şi nu poate constitui obiectului unor presupuneri, aşteptări sau amânări, până când concluziile şi deciziile sosesc la poarta spitalelor în stilul pur românesc pe care îl cunoaştem: agale şi, de cele mai multe ori, prea târziu.

Aş vrea să văd un manager de spital tras la răspundere sau dat afară pentru că refuză să mai folosească dezinfectanţi care fac obiectul unor anchete şi despre care există suspiciuni majore că nu corespund normelor în vigoare! Pentru că nu discutăm nici de detergenţi de vase şi nici de săpunul cu care ne spălăm pe mâini, acasă. Ci de substanţe de care depinde viaţa unui pacient, în lanţul activităţilor şi procedurilor medicale prin care acesta trece, într-o unitate spitalicească.

One Thought to “Înc-o dată noi dezinfectăm la fel”

  1. ANONIM

    FLORINE ca intotdeauna la obiect/ cine sa dea ordine CIOLOS ???Politicienii ? ei promit motiuneaq de cenzura dupa alegerile locale pentru a-i spune la revedere prim-ministrului. D-l Klaus inca nu sa dumirit despre ce-i vorba aici si nici nu este in consiliul de conducere a fabrici, ce vreti? Pana se hotarasc ai nostri se termina si dezinfectantii si platesc si daca reziliaza contractul asta DA pregatire juridica la incheierea de contracte. Pentru criza cu ekoli sa inchis o fabrica daca a fost ROMANEASCA in acest caz????? Deci concluzionam mortii cu pamant vii cu hartii oare e de bine?????

Leave a Comment