Străinii pot munci la firmele sălăjene doar cu aviz de angajare

Angajatorii care doresc să încadreze în muncă cetăţeni străini, trebuie să obţină în prealabil un aviz de angajare/detaşare eliberat în condiţiile prevăzute de O.G. nr.25/2014 (actualizată) privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, avertizează reprezentanţii Biroului pentru Imigrări al Judeţului Sălaj, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, angajatorii/beneficiarii de prestări servicii care au încadrat în muncă/detaşat un străin au obligaţia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult zece zile de la data începerii/încetării activităţii acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detaşare, precum şi a înscrisurilor care atestă apartenenţa la una dintre categoriile prevăzute de lege. Nerespectarea obligaţiilor menţionate duce la sancţionarea contravenţională cu amendă de la 1.500 la 3.000 lei.

Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maximum patru ore pe zi.

Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară în scop de muncă, încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României la un alt angajator, fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parţial, cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

Controlul permanent asupra legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

„Contăm pe respectul dumneavoastră faţă de legislaţia în domeniul încadrării în muncă şi detaşării străinilor pe teritoriul României şi vă invităm să ne contactaţi pentru orice aspect legat de aplicarea prevederilor legale în domeniu, comunicând la tel. 0260602262 sau vizitând site-ul public la adresa www.igi.mai.gov.ro”, se mai arată în comunicat.

Leave a Comment