Expoziţia „Prin cenuşa imperiului”, la Muzeul de Artă Zalău

Iubitorii de artă sunt invitaţi joi, 14 septembrie, la ora 13, la vernisajul expoziției „Prin cenușa imperiului” la Secția de Istorie a Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău.
„În contextul rememorării participării românilor la evenimentele Marelui Război (1914 – 1918) propunem publicului o expoziție aparte. Dincolo de tragismul luptelor au existat și momente de acalmie când soldații se bucurau de savoarea unei beri imaginându-și, probabil, că sunt departe de război în compania celor dragi”, transmit organizatorii.
Expoziția prezintă piese dintr-o colecție privată, respectiv obiecte ce aparțin colecției „Museo della Grande Guerra” din San Martino del Carso, Italia. Sunt expuse pentru public câteva sute de obiecte recuperate din vechile tranșee, în marea lor majoritate fiind vorba despre recipiente militare pentru apă, de tip ploscă din metal, dar și recipiente din sticlă pentru bere, lichioruri, apă minerală ori sticluțe pentru medicamente, călimări și pahare utilizate de soldații părților aflate în conflict în nordul Italiei. Pot fi văzute în expoziție mărci care au supraviețuit după un secol, precum, ”Unicum”, ”Diana”, ”Maraschino”, dar și celebra bere de Timișoara.
Expoziția va fi deschisă publicului până la jumătatea lunii octombrie.

Leave a Comment