Sentinţă definitivă favorabilă Protecţiei Consumatorilor Harghita în privinţa chipsurilor „Csíki Csipsz”

Tribunalul Harghita a respins definitiv contestaţia depusă de operatorul economic SC PITYOKA GYAR SRL, din localitatea Sânsimion, judeţul Harghita, producător al brandului de chipsuri, „Csíki Csipsz”, împotriva măsurii dispuse de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita, referitoare la oprirea temporară a comercializării produsului până la remedierea etichetării neconforme, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, cu doar o lună în urmă, Judecătoria Miercuirea Ciuc dădea aceeaşi soluţie, în primă instanţă, acestei contestaţii.

„Indiferent de naţionalitate, de încărcătură emoţională sau de convingeri, legea trebuie respectată. Alimentarea unor idei greşite trebuie să aparţină trecutului. Sunt convins că putem pune cu mândrie „produs în România” pe fiecare ambalaj fabricat aici. Încurajăm fiecare producător român să îşi găsească locul pe piaţă. Suntem aici să consiliem şi să ajutăm în acest sens”, a declarat Laurenţiu Moldovan, comisar şef adjunct CJPC Harghita.

În urma sesizărilor unor consumatori, CJPC Harghita a realizat, la începutul lunii iunie 2022, un control la operatorul economic menţionat şi a constatat neconformitatea etichetelor unora dintre produsele acestuia.

Astfel la brandul CSIKI CSIPSZ, chipsuri, pufuleţi şi snacksuri – un total de 33 de sortimente, s-a constatat că informaţiile privind adresa producătorului era trecută pe ambalaj doar in limba maghiară şi menţiona, în mod eronat, adresa companiei ca fiind în comuna Sânsimion, judeţul Harghita, Tinutul Secuiesc.

La momentul controlului, comisarii harghiteni, au aplicat operatorului o amendă contravenţională de 5.000 de lei şi au dispus măsura de oprire temporară de la comercializare până la aducerea etichetelor de produs la conformitate, respectiv traducerea acesteia în limba română şi menţionarea adresei corecte a producătorului pe etichetă.

Tribunalul Harghita a menţionat în recenta sentinţă definitivă împotriva contestării măsurii Protecţiei Consumatorului: ” Cerinţele etichetării produselor comercializate, conform normelor legale, sunt valabile pentru toţi operatorii economici, iar faptul că reclamanta le-a adus la îndeplinire în mod defectuos sau că întâmpină dificultăţi în desfăşurarea activităţii, pe care singură şi-a organizat-o, nu poate constitui un temei pentru intervenţia de urgenţă a justiţiei. De altfel, aceste dificultăţi ar putea fi uşor depăşite de apelantă prin simpla aplicare pe produse a unor etichete care să cuprindă toate informaţiile în conformitate cu dispoziţiile legale”, se mai arată în comunicat.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

3 Thoughts to “Sentinţă definitivă favorabilă Protecţiei Consumatorilor Harghita în privinţa chipsurilor „Csíki Csipsz””

 1. […] Tribunalul Harghita a respins definitiv contestaţia depusă de operatorul economic SC PITYOKA GYAR SRL, din localitatea Sânsimion, judeţul Harghita, producător al brandului de chipsuri, „Csíki Csipsz”, împotriva măsurii dispuse de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita, referitoare la oprirea temporară a comercializării produsului până la remedierea etichetării neconforme, se arată într-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, cu doar o lună în urmă, Judecătoria Miercuirea Ciuc dădea aceeaşi soluţie, în primă instanţă, acestei contestaţii. „Indiferent de naţionalitate, de încărcătură emoţională sau de convingeri, legea trebuie respectată. Alimentarea unor idei… Citeste mai mult […]

 2. Anonim

  Bravo MS!
  Sunteti foarte vigilenti.
  Ce n-am inteles,e ca aceasta stire,de ce intereseaza salajenii!

 3. Anonim

  15,17 îi interesează pe români, care în țara lor, nu pot citi datele de pe un produs vândut și fabricat în România, dacă nu cunosc limba maghiară. Ungurii nu vor să recunoascâ limba oficială a statului român și atunci trebuie sa li se de-a peste limbă.

Leave a Comment