România va avea cea mai mare cotă de impozitare a jocurilor de noroc din Europa

România va avea cea mai mare cotă de impozitare a jocurilor de noroc dintre toate statele membre UE, dacă guvernul va aproba noile măsuri fiscale care prevăd impozitarea industriei jocurilor de noroc cu 40%, potrivit playresponsibly.ro.

„Noile reglementări din Codul Fiscal privind impozitarea jocurilor de noroc au produs revoltă în piaţă. Într-o fază secundară, Coaliţia era decisă să aplice un tratament separat operatorilor, pentru a nu distruge industria care trimite la Bugetul de Stat suma de 1,3 miliarde de euro şi asigură 40.000 de locuri de muncă. Modelul ales şi aflat momentan în dezbatere publică nu seamănă însă cu niciun alt model european, companiile urmând să fie taxate cu un procent din câştig de 40%.

Cel mai mare nivel de taxare, care poate ajunge la 30% din câştig, este în Croaţia (pentru loterii şi pariuri). Următorul este în România, unde impozitul poate ajunge la 25% (1% şi 16% sunt celelalte „etaje”), dar în trepte. Astfel, în prezent, câştigurile sunt impozitate cu 1% până la o valoare de 66.750 de lei, cu 16% până la 445.000 de lei şi cu 25% peste această sumă. Noile prevederi stabilesc un nivel unic, de 40%, fără trepte intermediare.

La tările care impozitează câştigul, suma maximă (câştig) pentru care nu se aplică impozit, variază de la 100euro (Grecia) până la 5.000euro (Portugalia).

Preocupată de faptul ca impozitarea căştigurilor, cu 10%-30% (începand cu 2015), a generat migrarea jucătorilor pe piaţa neagră, Croaţia a solicitat Institutului Croat pentru Finanţe Publice efectuarea unui studiu, care, printre alte concluzii/recomăndari, menţionează şi necesitatea întoarcerii la vechiul sistem de impozitare a câştigurilor (în 2019, la mai puţin de 4 ani de la creşterea nivelului taxei pe câştig).

Primul efect al implementării măsurii va fi migrarea jucătorilor către alte ţări, unde impozitarea este mai mică, sau chiar către piaţa neagră.

Tabel privind situaţia impozitării/neimpozitării câştigurilor din jocuri de noroc în ţările membre UE, în iulie 2022 (sintetic şi la nivel de ţară, cu indicarea bazei legale)” scriu cei de la playresponsibly.ro.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

2 Thoughts to “România va avea cea mai mare cotă de impozitare a jocurilor de noroc din Europa”

  1. Jos cota unică de impozitare

    În schimb, bogătanii plătesc 10 % impozit, fix-pix. Au grijă liberalii de bogătani și de cota unică. Și totuși mai vezi câte un cu furit de pensionar care votează cu libăralii !

  2. […] România va avea cea mai mare cotă de impozitare a jocurilor de noroc dintre toate statele membre UE, dacă guvernul va aproba noile măsuri fiscale care prevăd impozitarea industriei jocurilor de noroc cu 40%, potrivit playresponsibly.ro. „Noile reglementări din Codul Fiscal privind impozitarea jocurilor de noroc au produs revoltă în piaţă. Într-o fază secundară, Coaliţia era decisă să aplice un tratament separat operatorilor, pentru a nu distruge industria care trimite la Bugetul de Stat suma de 1,3 miliarde de euro şi asigură 40.000 de locuri de muncă. Modelul ales şi… Citeste mai mult […]

Leave a Comment