Recuperarea creanţelor prin negociere, fără proces

În rândurile următoare vom discuta despre o latură a negocierii pe care adesea o ignorăm. Căci dacă negocierea de dinainte de încheierea contractelor e cunoscută şi aplicată de către cei mai mulţi oameni de afaceri, negocierea pentru recuperarea creanţelor, care ne poate scuti de procese, este uitată, evitată, ba chiar expediată în afara alternativelor posibile. Când de fapt, alături de încercarea de conciliere, ar fi prima alternativă la un proces, mai ales că Noul Cod de procedură civilă ne oferă şi posibilitatea de a transforma înţelegerea în titlu executoriu.
Negocierea este o realitate a vieţii. Contractele sunt şi ele o parte a vieţii. Iar contractele a căror contravaloare nu a fost achitată sunt latura neagră a oricărui administrator, antreprenor etc.
Unii văd negocierea ca pe o confruntare de forţe, în genul “hai să vedem care e mai tare”. În climatul şi aşa tensionat generat de neplata datoriilor, o astfel de atitudine nu conduce la vreun rezultat aşteptat de creditor.
Negocierea este un mod de a gândi, o atitudine, un comportament, o ştiinţă, ce constă într-un un ansamblu de tehnici utilizate de doi parteneri (de afaceri, în cazul nostru) pentru a ajunge la un consens; este nimic altceva decât un dialog între doi sau mai mulţi parteneri în scopul atingerii unui punct de vedere comun asupra unei probleme aflate în discuţie – în cazul nostru neplata creanţelor.
Cele de mai sus arată că singura cale de urmat în caz de neplată a creanţelor este înţelegerea, discuţia calmă. Cam greu de obţinut, dar nu imposibil.
Cu toate acestea, nu trebuie să vedem negocierea ca pe un conflict (eventual aţâţat tot de noi), ci ca pe o modalitate eficientă de a găsi soluţii, care să servească intereselor ambelor părţi.
Negocierea, de altfel ca orice altă formă de comunicare, poate fi considerată ca fiind competentă dacă este eficace şi eficientă şi contribuie la dezvoltarea relaţiei de comunicare.
Transpus în contextul negocierii, înseamnă:
A. Negocierea este EFICACE dacă produce un acord înţelept, adică un acord care:
•satisface interesele legitime ale părţilor în măsura posibilului;
•rezolva interesele conflictuale în mod echitabil;
•este durabil
•ia în considerare şi interesele grupului, comunităţii, societăţii.
B. Negocierea este EFICIENTĂ daca minimizează costurile umane (efort, timp), materiale şi financiare implicate în procesul de negociere eficace.
C. Negocierea, prin modul de desfăşurare şi prin soluţiile la care se ajunge, trebuie să ÎMBUNĂTĂ-ŢEASCĂ (sau cel puţin să nu deterioreze) RELAŢIILE dintre părţile care negociază.
Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av. COLTUC MARIUS
(P)

Leave a Comment