Programul Sălaj Workacces a ajuns la final

 

Programul Sălaj Workacces, care a urmărit dezvoltarea, în 2011-2012, a unui program complex de servicii de formare profesională, consiliere şi asistenţă directă pentru şomerii sălăjeni s-a încheiat, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Romeo Sârca. “Programul a fost un succes, ne-am atins obiectivele, încercând ca de suma alocată să beneficieze cât mai mulţi şomeri. Iniţial am preconizat ca grupul ţintă să fie format din 200 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar în final am avut 213 persoane cărora le-au fost evaluate aptitudinile şi au fost informate cu privire la serviciile AJOFM pentru şomeri, dar şi referitor la tehnici de căutare a unui loc de muncă. De asemenea, au avut loc 14 sesiuni de informare în grup cu persoane din grupul ţintă cu durata 2 ore/sesiune”, a declarat Romeo Sârca.

Prin acest proiect s-au finalizat cursuri de pregătire profesională în meseriile de instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze, electrician exploatare medie şi joasa tensiune, operator calculatoare, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, lucrător finisor în construcţii etc. De asemenea, a fost organizat un târg al locurilor de muncă, precum şi două sesiuni de workshop şi întâlniri între reprezentanţii AJOFM şi beneficiarii cursului.

Proiectul Salaj Workacces-Program a fost unul pilot, lansat în ianuarie 2011 pentru a creşte gradul de ocupare a forţei de muncă în Sălaj. Derularea proiectului s-a făcut prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Valoarea proiectului a fost de 1,758 de milioane de lei, din care 1,470 milioane de lei a reprezentat asistenţă financiară nerambursabilă, iar 145.395 de lei au fost contribuţia AJOFM Sălaj, diferenţa de 143.000 lei fiind valoare neeligibilă.

Pentru doi sălăjeni – o femeie şi un bărbat – programul pilot a însemnat un nou start în viaţă. Astfel, Silvia Crişan, în vârstă de 50 de ani, a câştigat locul I la concursul “Idei de Afaceri” organizat de AJOFM. Planul de afaceri care a vizat înfiinţarea unei plantaţii de nuci a fost desemnat cel mai bun dintre toate cele depuse, iar sălăjeanca a primit drept premiu un calculator performant şi decontarea cheltuielilor cu înfiinţarea firmei. La cei 50 de ani ai săi, Vasile Ember şi-a înfiinţat o firmă de reparare a dispozitivelor de uz gospădăresc şi a echipamentelor pentru casă şi grădină, tot după ce a participat la programul Sălaj Workacces. Pentru ideea sa de afaceri bărbatul a luat locul II la concursul organizat de AJOFM Sălaj şi a fost recompesat cu decontarea cheltuielilor cu înfiinţarea firmei. Ocupantul locul III, Dana Oltean, a înfiinţat o firmă de comerţ cu amănuntul, fiind scutită de cheltuielile privind înfiinţarea societăţii.

Leave a Comment