Prima lovitură din acest an în bugetele sălăjenilor: se scumpesc gazele naturale

Prețul gazelor naturale crește cu 8,3 la sută, în mijlocul iernii

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energetic a aprobat în urmă cu puțin timp noile preţuri ale gazelor naturale livrate consumatorilor casnici. Costul de achiziţie al gazelor naturale recunoscut furnizorilor creşte cu 8,3 la sută, până la valoarea de 88,28 lei kWh.

După majorarea de preţ de la 10 ianuarie, „impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați va fi de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezintă o creștere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/luna/loc de consum”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Furnizorilor li s-a aprobat o creştere a costului de achiziţia de gaze naturale de 0,68 bani/kWh, mult sub ceea ce au cerut. Nivelul este cu aproximativ 8,3  la sută mai mare decât cel din prezent. „Valoarea CUG (costuri de achiziție) pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.
Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă. Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh.

Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de către titularii de licenţă de furnizare care au în portofolii clienți casnici reglementați, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh”, se arată în comunicatul ANRE.
Reamintim faptul că, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă se stabileşte în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei și constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale și, implicit, a prețurilor finale pe care consumatorii casnici le vor avea de achitat.

Lucian Bode, deputat: „O lovitură dată românilor în plină iarnă!”

Referitor la această măsură de ultimă oră privind majorarea prețurilor la gazele naturale, o măsură care va afecta toate categoriile de consumatori în special  pe cei care au venituri mici, deputatul sălăjean Lucian Bode ne-a trimis la redacție un punct de vedere în care dezvăluie câteva lucruri de interes legate de acest subiect, lucruri pe care autoritățile evită să le explice pe înțelesul consumatorului:

„Creșterea prețului la gaze naturale pentru populație anunțată de către ANRE începând din 10 ianuarie 2018 este o lovitură dată românilor în plină iarnă, asta după toate asigurările date de către noua conducere a ANRE că acest lucru nu se va întâmpla. Este inadmisibil ceea ce face acum reglementatorul pentru că aceste prețuri trebuiau anunțate cel târziu la sfârșitul lunii septembrie, înainte de sezonul rece, având în vedere că anul gazier începe în 1 octombrie și se sfârșește în 1 aprilie. Au jucat o carte în interesul furnizorilor și nu al populației, așa cum era normal. Au afirmat cei din conducerea ANRE că scumpirea nu se va mai face din 1 octombrie, ci vor analiza, în martie 2018, dacă se impune o astfel de majorare din 1 aprilie 2018. A fost o păcăleală, o carte jucată politic care acum îi costă scump la facturi pe toți românii. Au refuzat să majoreze tarifele din 1 octombrie, făcând pe << durii >> în fața furnizorilor pentru ca în final să cedeze presiunilor acestora. Este trist că după doar câteva luni de la numire, conducerea ANRE dă această lovitură populației în plină iarnă. Îmi este teamă că, de fapt, creșterea reală a prețurilor va fi mult mai mare, de  8 la sută ,pentru că există costuri financiare suplimentare despre care ei nu vorbesc încă. Cred că avem dovada clară a faptului că toată << șarada >> cu înființarea Comisiei parlamentare de anchetă a ANRE a fost praf în ochi, pentru că ei acționează contrar așteptărilor și intereselor consumatorilor casnici și nici vorbă de protecție a consumatorului vulnerabil, așa cum s-au angajat”, a declarat pentru Magazin Sălăjean Lucian Bode. 

 

 

Leave a Comment