Preţurile alimentelor la nivel global au atins un maxim al ultimelor şapte luni

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a înregistrat a patra creştere consecutivă în septembrie 2020, conform ultimului raport lunar de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) (vezi graficul).

Creşterea lunară a fost de 2,1%, după un avans similar în luna precedentă, iar creşterea anuală a indicelui agregat s-a accelerat până la 5%, de la 2% în luna anterioară.

Preţul uleiului şi-a accelerat creşterea anuală până la 24,6%, de la 19,5% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 6%, după un avans de 5,9% în august 2020.

Cel mai ridicat nivel al preţului uleiului din ultimele opt luni a fost determinat de incertitudinea referitoare la producţia uleiului de palmier din Asia de Sud-Est, dar şi de creşterea accelerată a preţului uleiului de floarea soarelui, pe fondul deteriorării semnificative a recoltelor din regiunea Mării Negre. Preţul uleiului de soia a fost susţinut de cererea pentru biocom­bustibil din Statele Unite.

Şi preţul cerealelor şi-a accelerat semnificativ creşterea anuală, până la 13,6%, de la 7,3%, în condiţiile unei creşteri lunare de 5,1%, după un avans de 2,1% în luna anterioară.

A treia creştere lunară consecutivă a preţului cerealelor a avut loc pe fondul îngrijorărilor legate de perspectivele producţiei în emisfera sudică, după cum arată comunicatul de presă de la FAO, dar şi a condiţiilor secetoase din Europa, care au determinat creşterea accelerată a preţului grâului. O creştere substanţială a înregistrat şi preţul porumbului, pe fondul aşteptărilor referitoare la scăderea livrărilor din Statele Unite.

Preţul zahărului a înregistrat o scădere lunară de 2,6%, după o creştere de 6,7% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 7,4%, de la 6,4%. Declinul lunar a avut loc pe fondul aşteptărilor privind obţinerea unui surplus pe piaţă în sezonul 2020/2021, în condiţiile în care s-a observat o redresare a producţiei din India, al doilea producător mondial, precum şi creşterea producţiei din Brazilia, primul exportator mondial de zahăr. Declinul preţului a fost influenţat şi de declinul persistent al realului brazilian faţă de dolarul american, conform raportului de la FAO.

Preţul mediu al produselor lactate şi-a accelerat creşterea anuală până la 2,5% de la 1,8% în luna anterioară, pe fondul unei noi creşteri lunare de 0,1%.

Preţul cărnii şi-a temperat uşor declinul anual, până la 9,4%, de la 9,7% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,9%, înregistrată în condiţiile în care China a interzis importurile de carne de porc din Germania. Preţul cărnii de pasăre a crescut semnificativ, în timp ce preţul cărnii de vită a rămas relativ stabil.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, FAO şi-a revizuit în scădere cu 2,5 de milioane de tone prognoza pentru producţia mondială de cereale din 2020. Cu toate acestea, producţia va atinge un nou record, de 2,762 miliarde de tone, cu 55,7 milioane de tone peste producţia de anul trecut.

Reducerea prognozei a fost determinată de revizuirea în scădere a producţiei de porumb în Uniunea Europeană, Ucraina şi Rusia, pe fondul secetei, şi a reducerii estimărilor pentru producţia din China şi Statele Unite, pe fondul evenimentelor meteo extreme.

Prognoza pentru producţia globală de grâu a fost revizuită în creştere cu aproape 5 milioane de tone faţă de estimarea anterioară, până la 765 de milioane de tone, iar producţia de orz a fost revizuită în creştere cu 1,6%, până la 156,6 milioane de tone.

FAO mai prognozează o creştere cu 2,4% a comerţului mondial cu cereale în sezonul 2020/2021 faţă de sezonul precedent, până la 448 de milioane de tone, o nouă valoare record.

Prognoza comerţului cu grâu a fost revizuită în creştere cu circa 3 milioane de tone, până 184,5 milioane de tone, un nivel apropiat de cel înregistrat în sezonul anterior, de 184,2 milioane de tone.

Creşterea cererii pentru importurile de grâu, în special din China şi Egipt, va fi acoperită de principalii exportatori, respectiv Rusia, Australia şi Uniunea Europeană

Sursa: www.bursa.ro

Leave a Comment