Plafonul pentru impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se modifică

S-a majorat plafonul până la care persoanele juridice române sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, de la 500.000 euro la 1.000.000 euro, se arată într-un comunicat remis de Direcția Județeană a Finanțelor Publice Sălaj. Acest regim de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor se aplică din 1 ianuarie 2018 şi de către companiile care desfăşoară activităţi în următoarele domenii, dacă veniturile realizate la finele anului 2017 sunt mai mici de 1.000.000 euro, respectiv: în domeniul bancar; în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii; desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc; desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi gazelor naturale.

Sub sfera aplicării regimului microîntreprinderilor nu vor putea intra următoarele persoane juridice române: Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, constituit potrivit legii; Fondul de compensare a investitorilor, înfiinţat potrivit legii; Fondul de garantare a pensiilor private, înfiinţat potrivit legii; Fondul de garantare a asigurărilor, constituit potrivit legii; entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică.

Potrivit sursei amintite, din 2018, a fost eliminată posibilitatea microîntreprinderilor de a opta pentru plata impozitului pe profit în situaţia în care au subscris un capital social de cel puţin 45.000 lei.

Totodată a fost eliminată condiţia privind realizarea de venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de cel puţin 80 la sută din veniturile totale. Astfel,obţinerea de venituri din consultanţă şi management , în orice proporţie, nu mai constituie un obstacol pentru plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor.

Leave a Comment