PIB, un indicator economic insuficient

Este PIB-ul un indicator suficient în analiza nivelului de trai al populației? Răspunsul este: categoric, nu! PIB-ul este un indicator general, care măsoară totalul cheltuielilor dintr-o economie, dacă folosim metoda cheltuielilor, nu însă eficiența cu care s-au făcut aceste cheltuieli. Dacă, de exemplu, cresc salariile în sectorul bugetar, crește și PIB-ul. Dacă împrumutăm o sumă de bani și o investim, deci o cheltuim, în ceva nefolositor, crește PIB-ul. De exemplu, în celebrele terenuri de sport în pantă!

Astăzi, vedem că în România PIB-ul a avut cea mai mare creștere din U. E., respectiv o creștere de 5,8% la 6 luni, numai că acesta este PIB-ul nominal, nu cel real, adică acest indicator este calculat la prețurile actuale fără să se ia în calcul inflația. Or inflația a ajuns la peste 15%. Dacă ținem cont de inflație, PIB-ul real nu a crescut, ci a scăzut! De altfel, acest lucru se vede și din scăderea nivelului de trai a populației, care o duce din ce în ce mai greu. Pentru anul 2023 se prognozează o scădere a inflației la aproximativ 7-7,5%, dar aceasta comparativ cu anul 2022. Cu alte cuvinte, pe lângă inflația de 11-12% de la finele anului 2022, conform prognozelor, se mai adaugă la anul 7-7,5%! Așa trebuie văzute lucrurile cu domolirea inflației din 2023, cum, cu optimism, ne spun unii!

Și încă ceva: anul 2023 va fi un an de grea încercare pentru mediul de afaceri românesc, dar mai ales pentru IMM-uri. Digitalizare, declarații din ce în ce mai complexe (vezi SAFT-T), prețuri la energie (apropo, de ce trebuie cerere pentru companii ca să beneficieze de plafonare până la 01.09.2023? Nu se poate face automat, se gândesc că nu vor dori companiile plafonarea?), soft-uri noi, mai scumpe, impozite noi, cheltuieli mai mari pentru microîntreprinderi, reducerea facilităților pentru microîntreprinderi etc.

Însă PIB-ul tot crește, el ne spune că o ducem din ce în ce mai bine, însă cu cât crește mai mult, cu atât populația și mediul de afaceri o duc mai greu! Ca și nivelul de trai din comunism, care se tot înălța până nu-l mai vedeam!

Alexandru Tamba

Leave a Comment