Mini-recensământ agricol în judeţul Sălaj

Peste 5.800 de exploataţii agricole din toate localităţile judeţului vor fi subiecţii unui mini-recensământ agricol ce se va derula în prima parte a anului viitor. Este vorba despre Ancheta structurală în agricultură, programată pentru perioada 10 ianuarie – 10 februarie 2014 şi care vizează 5.169 de gospodării ale populaţiei şi 670 de exploataţii agricole cu personalitate juridică.
„În intervalul amintit, operatorii de interviu vor culege date cu privire la modul de utilizare al terenului, irigaţii, efectivele de animale, maşini şi echipamente agricole, dezvoltare rurală, agricultură ecologică, persoanele care au lucrat în agricultură, alte activităţi aducătoare de venituri”, ne-a declarat Elena Mureşan, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Sălaj.
Operaţiunea are loc la numai trei ani de la ultimul Recensământ Agricol şi este ordonată de către Uniunea Europeană, prin Eurostat. Cele 5.839 de exploataţii agricole cuprinse în anchetă au fost selectate de Institutul Naţional de Statistică. Fiecare comună sau oraş din judeţ vor fi acoperite de către un singur operator de interviu, excepţie făcând municipiul Zalău şi comuna Crasna, unde a fost nevoie de câte doi operatori, dat fiind numărul mare de subiecţi. În total, Sălajul va avea 63 de operatori de interviu, selectaţi din rândul specialiştilor agricoli sau altor persoane cu studii cel puţin medii care au cunoştinţe generale de agricultură.
Pentru 2013, bugetul alocat judeţului pentru organizarea mini-recensământului depăşeşte uşor 6.000 de lei, alţi bani urmând să fie distribuiţi în 2014. Pentru fiecare chestionar aplicat exploataţiilor agricole fără personalitate juridică şi care este completat corect, operatorul va primi 12,25 de lei, ceea ce înseamnă un buget de circa 63.000 de lei doar pentru plata celor 63 de operatori de teren. Pentru exploataţiile agricole cu personalitate juridică se aplică procedeul de autoînregistrare a datelor în formular.
Datele individuale înscrise în formulare sunt confidenţiale şi vor fi utilizate numai în scopuri statistice. Potrivit oficialului DJS Sălaj, scopul acestei cercetări statistice îl reprezintă „colectarea de date pentru actualizarea Registrului Statistic al Exploataţiilor Agricole, utilizat ca bază de eşantionare pentru toate cercetările statistice din domeniul agriculturii şi pentru obţinerea de statistici suplimentare pentru îmbunătăţirea calităţii indicatorilor de agromediu. De asemenea, datele vor fi folosite pentru realizarea şi îmbunătăţirea statisticilor comparabile cu cele ale Uniunii Europene”.
Cei care refuză să ofere datele statistice solicitate de către operatorii de interviu riscă amenzi cuprinse între 10.000 şi 100.000 de lei.

Leave a Comment