Mai mulţi bani pentru „Prima Casă”

Veşti bune pentru sălăjenii care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă! După ce majoritatea băncilor incluse în „Prima Casă” au epuizat fondurile ce le-au fost alocate pentru acordarea de împrumuturi, guvernanţii au decis, marţi, suplimentarea plafonului garanţiilor pentru creditele din programul amintit cu un miliard de lei pentru acest an. Din această sumă, 300 milioane lei pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), iar garanţiile vor fi acordate şi plătite numai în monedă naţională, potrivit hotărârii de Guvern.
Valoarea finanţărilor acordate prin acest program în acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai erau disponibile, în iunie, fonduri de 300 de milioane de euro.
La nivelul judeţului Sălaj, până în acest moment circa 400 de sălăjeni au luat credite în cadrul programului „Prima Casă”, aproape jumătate dintre aceştia optând pentru un apartament cu trei camere. Valoarea totală a garanţiilor pentru finanţări accesate depăşeşte 11 milioane de euro, arată datele furnizate de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Cu circa 0,5 la sută din totalul garanţiilor asigurate la nivel naţional, Sălajul se clasează pe locul 36, prima poziţie revenindu-i Bucureştiului împreună cu judeţul Ilfov, urmat de Cluj, Constanţa şi Braşov, cu o medie de şapte procente.
Din totalul garanţiilor pentru finanţări accesate de către sălăjeni, 42 la sută reprezintă garanţiile pentru locuinţe cu trei camere, 36 la sută, garanţiile pentru locuinţe cu două camere, iar câte 9 la sută pentru garsoniere şi apartamente cu patru camere.

Alte articole

Leave a Comment