Lacăt pe Cuprom

La doar câteva zile după ce planul de reorganizare al companiei Cuprom a fost respins de către creditori, activitea fabricii de sârmă de la Zalău a fost întreruptă. După cum ne-a declarat Ştefan Boroş, preşedintele sindicatului din cadrul Cuprom Zalău, niciunul dintre cei 69 de angajaţi nu se va mai prezenta la serviciu timp de şapte zile. „Începând de astăzi (joi, 5 septembrie – n.red.), producţia a fost sistată la unitatea noastră, din cauza lipsei comenzilor. Oamenii au intrat într-un fel de şomaj tehnic, urmând să fie remuneraţi cu 75 la sută din salariul brut. Conducerea ne-a comunicat că activitatea va fi reluată în 16 septembrie, dar nu este exclus ca, în cazul în care apar noi comenzi, să fim chemaţi la muncă mai repede”, a explicat Boroş.
Acesta a ţinut să precizeze că întreruperea activităţii nu are nicio legătură cu problemele cu care se confruntă, în prezent, compania: „În fiecare an, în această perioadă au existat între şapte şi zece zile în care nu s-a lucrat”. Ba mai mult, Boroş este optimist şi spune că societatea nu va intra în faliment, dat fiind gradul de retehnologizare şi utilajele de aici.

Incertitudinea zilei de mâine
Până în acest moment, la Tribunalul Bucureşti au fost înregistrate două contestaţii împotriva hotărârii adunării creditorilor din 27 august 2013, prin care planul de reorganizare al Cuprom, echivalentul salvării de la faliment, a fost respins. Alte două contestaţii au fost depuse împotriva planului de reorganizare de către Sindicatul Liber Cuprom, reprezentat de Ioan Coza, şi de Teodor Mihuţa, în numele celor 124 de disponibilizaţi şi 37 de pensionari de la unitatea din Zalău. Judecătorul sindic este cel care va decide dacă respectivele contestaţii vot fi acceptate sau nu. În cazul unui răspuns afirmativ, Tribunalul Comercial va soluţiona contestaţiile, procedură se poate întinde pe parcursul a mai multe luni.
Tocmai de aceea, viitorul producătorului de sârmă, acesta este unul incert. Ba mai mult, salariaţilor de la Zalău nu li s-a comunicat nimic oficial cu privire la soarta fabricii, în condiţiile în care prin votul negativ dat planului de reorganizare apropie tot mai mult Cupromul de faliment.
Societatea a luat fiinţă în 2003, fiind rezultatul fuziunii dintre combinatul metalurgic Phoenix Baia Mare şi uzina Elcond Zalău, două dintre cele mai importante companii româneşti din industria neferoaselor. Cinci ani mai târziu, Cuprom a intrat în insolvenţă.

Salariile compensate, dar neîncasate
În categoria păgubiţilor lăsaţi în urmă de către companie intră şapte bănci care, în anii 2007-2008, au acordat credite avantajoase Cupromului, numeroase instituţii publice, comerciale şi financiare, dar şi angajaţii fabricilor din Zalău şi Baia Mare. Cei 124 de zălăuani disponibilizaţi de la Zalău au de recuperat circa 760.000 de lei, reprezentând contravaloarea salariilor compensatorii la care au dreptul potrivit contractelor colective de muncă încheiate cu patronatul.
Din cei peste 2.000 de angajaţi pe care i-a avut în perioada sa de glorie, de la începutul anilor ’90, la fabrica din Zalău au mai rămas doar 69 de lucrători. Laminorul şi secţia de emailare au fost închise, în prezent funcţionând doar secţia de trefilare.
Cuprom este unicul producător de cupru electrolitic, sârmă turnată şi laminată şi conductoare emailate din România.

Alte articole

Leave a Comment