ITM Sălaj informează: angajaţii din sistemul bugetar, obligaţi să recupereze zilele libere

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj informează că ziua liberă,  de vineri – 16 august, de care beneficiază salariaţii din sistemul bugetar, va fi recuperată prin prelungirea programului de lucru. ”În data de 15 august va fi sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, zi liberă pentru toţi angajaţii indiferent dacă lucrează la stat sau în privat. Pentru cei care muncesc doar în sistemul public prin H.G. nr.557/2019 s-a stabilit data de 16 august 2019 ca zi liberă. Aceasta prevedere  nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită  caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Bugetarii şi personalul contractual, care vor beneficia de aceasta facilitate, vor recupera ziua de 16 august prin prelungirea timpului de lucru până la 31 august”, se arată într-o informare emisă de ITM Sălaj.

Prevederea ordonanţei privind acordarea zilei libere, 16 august, nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în data de 16 august 2019 şi nici participanţilor în aceste procese. ”Bugetarii şi personalul contractual, care vor beneficia de aceasta facilitate, vor recupera ziua de 16 august prin prelungirea timpului de lucru până la 31 august. Acordarea zilelor libere se face de către angajator, salariaţii putând beneficia şi de alte zile libere stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil”, mai precizează reprezentanţii ITM Sălaj.

Conform Codului Muncii, modificat prin Legea nr. 153/2019, în articolul 139, se precizează „ca până la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate”.

Alte articole

Leave a Comment