Înscrierile în programul „Casa verde” se reiau săptămâna aceasta

Înscrierea în programul ce permite instalarea de sisteme fotovoltaice pentru generarea de energie electrică din surse total ecologice cu bani de la stat va fi reluată la mijlocul săptămânii viitoare, după ce, în luna septembrie, la doar câteva ore de la deschiderea sesiunii de înscrieri, autoritățile au decis suspendarea acesteia, din cauza unor suspiciuni de fraudă. Relansarea înscrierilor în Programul Național Casa Verde Fotovoltaice a fost anunțată recent de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Astfel, de miercurea viitoare, cei ce vor să-și instaleze panouri fotovoltaice vor putea să ceară bani de la autorități pentru montarea acestora.

Programul prin intermediul căruia cei interesați vor putea cere bani de la autorități pentru instalarea de panouri fotovoltaice, respectiv Casa Verde Fotovoltaice, va fi reluat în data de 6 noiembrie 2019, ora 10:00, potrivit unui comunicat publicat recent pe website-ul AFM. Așadar, de miercurea viitoare, instalatorii validați vor putea să continue înscrierea persoanelor fizice în aplicația informatică dedicată programului.

Înițial, programul de finanțare a demarat în 10 septembrie, dar, la doar câteva ore de la lansare, înscrierile în program au fost suspendate, din cauza unor suspiciuni de fraudare a înscrierilor. O parte dintre instalatorii validați au reclamat diferite nereguli apărute în procesul de înregistrare, dar și faptul că deschiderea sesiunii de înscrieri a fost anunțată cu prea puțin timp înainte.

În cadrul programului de finanțare Casa Verde Fotovoltaice nu beneficiarii sunt cei care depun solicitările online, ci instalatorii validați în program. Potrivit AFM, „toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării”.

Prin acest program, persoanele fizice vor putea cere o finanțare nerambursabilă de la stat, ce va acoperi până la 90% din costurile instalării de panouri fotovoltaice, beneficiarul finanțării fiind obligat să acopere restul de 10%.

Pentru a putea beneficia de banii de la stat, solicitanții vor trebui să se asigure că respectă atât criteriile de eligibilitate (domiciliu în România, proprietari ai caselor pe care se instalează panourile, lipsa datoriilor la bugetul de stat etc.), cât și cerințele tehnice ale sistemului fotovoltaic. Pașii pe care trebuie să-i parcurgă cei ce vor să solicite bani prin programul Casa Verde Fotovoltaice sunt detaliați în acest material.

După obținerea finanțării nerambursabile, beneficiarii trebuie să instaleze și să pună în funcțiune sistemul de alimentare fotovoltaic în cel mult opt luni, ei fiind monitorizați timp de șase ani de la obținerea certificatului de racordare.

Fondurile totale alocate programului Casa Verde Fotovoltaice sunt de aproximativ 656 milioane lei. Având în vedere că cei interesați să-și instaleze panouri fotovoltaice vor putea cere cel mult 20.000 de lei de la stat, fondurile totale ale programului “Casa verde – fotovoltaice” din acest an ar asigura finanțarea instalării a peste 30.000 de astfel de sisteme. Până în prezent, potrivit datelor de la AFM, au fost depuse 13.271 de cereri de finanțare.

În momentul de față se desfășoară două programe ale AFM care vizează instalarea de panouri fotovoltaice, și anume programul despre care am scris în acest articol și programul destinat gospodăriilor izolate neracordate la reţeaua de electricitate.

One Thought to “Înscrierile în programul „Casa verde” se reiau săptămâna aceasta”

  1. Anonim

    o teapa made PSD !
    in loc sa faca acest program pentru cei care au nevoie disperata de energie electrica, cei din zone defavorizate, marea majoritate a celor care au depus documente sunt familiile instarite, cei care stau la oras in vile impozabile

Leave a Comment