Guvernul modifică ghidul pentru fosta măsură 3

Guvernul va modifica criteriile de evaluare din ghidul consolidat pentru implementarea Măsurii 4.1.1 (fosta măsură 3), conform unui comunicat de presă emis de Executiv. Decizia a fost luată în urma întâlnirii pe care prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut-o astăzi la Palatul Victoria cu reprezentanţii mediului de afaceri, pentru a analiza cele mai relevante criterii de evaluare a formulelor de selectare a firmelor care să beneficieze de viitoarele granturi de investiţii. La întâlnire, au mai participat Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, şi Csilla Hegedus, secretar de stat în cadrul MIPE.

La propunerea mediului de afaceri, vor fi modificate criteriile de departajare în caz de punctaj egal pentru apelul competitiv privind granturile de investiţii de până la 1 milion de euro (Măsura 4.1.1.) ce urmează a fi acordate IMM-urilor şi va fi amânat termenul de lansare a apelului de proiecte până la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schemă. Reprezentanţii mediului de afaceri au propus înlocuirea criteriului de departajare privind scăderea cifrei de afaceri din 2020 faţă de 2019 cu alte criterii, considerate a fi mai relevante.

În urma discuţiilor, au fost elaborate noi criterii de departajare în caz de punctaj egal, respectiv:

  1. productivitatea muncii per angajat în anul 2019, exprimată ca raport între cifra de afaceri realizată în acel an şi numărul de angajaţi;

2. ponderea valorii utilajelor tehnologice în cadrul proiectului din total grant solicitat;

3. umărul de locuri de muncă nou create;

4. data şi ora înscrierii în program.

Totodată, reprezentanţii mediului de afaceri au propus ca firmele al căror acţionariat a fost modificat în ultimul an, să nu fie eligibile pentru această măsură, criteriu acceptat de Guvern pentru a preveni specula de vânzări şi cumpărări de firme special destinate acestor granturi.

Bugetul apelului pe măsura 4.1.1 va fi de 358 milioane euro, la care se va aplica o limită de supracontractare de 120%, ceea ce înseamnă că valoarea cumulată a proiectelor finanţate va putea ajunge la 430 milioane euro.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment