Finanţele ne (re)împrospătează memoria

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Sălaj reaminteşte că, potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 125/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, începând cu 1 iulie 2012, contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice au trecut în administrarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), prin direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene. Astfel, contribuabilii la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă datorează contribuţia de asigurări sociale (CAS – 31,3 la sută) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS – 5,5 la sută), dacă singurul venit realizat este cel din drepturi de proprietate intelectuală.

Baza lunară de calcul pentru CAS (pensie) este venitul declarat care nu poate fi mai mic de 35 la sută din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (2.117 x 35 la sută = 741 lei) şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig (10.585 lei).
Baza lunară de calcul pentru CASS (sănătate) este venitul net, respectiv venitul brut diminuat cu cheltuielile deductibile exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară (700 lei).
Pentru CAS, organul fiscal va stabili obligaţiile de plată pe baza venitului declarat în baza Declaraţiei 600 şi va emite „Decizia de impunere privind obligaţii de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale”, cod 610, iar pentru CASS – „Decizia de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate””, cod 620, pe baza declaraţiei de venit estimat sau privind venitul realizat, potrivit modelului aprobat prin Ordinul preşedintelui ANAF 891/2012.
Contribuţiile se plătesc trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
După încheierea anului fiscal, în baza declaraţiei privind venitul realizat depusă de contribuabili, formular 200, organul fiscal stabileşte obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăţi anticipate.
Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizia de impunere anuală se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală.
Potrivit DGFP Sălaj, contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală în regim de reţinere la sursă, în condiţiile în care acesta este singurul venit realizat, datorează: contribuţia de asigurări sociale (CAS – 10,5 la sută) care se aplică asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară şi care nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut (10.585 lei); contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS – 5,5 la sută) care se aplică asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară şi care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară.
Contribuabilii amintiţi mai sus datorează contribuţii sociale individuale în cursul anului, sub forma plăţilor anticipate, plătitorii de venituri având obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumelor respective. Contribuţiile reţinute se virează şi se declară în „Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, formular 112, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul, respectiv a lunii următoare trimestrului în care s-a plătit venitul, în funcţie de perioada fiscală aleasă de plătitorul de venit.
Pentru aceşti contribuabilii, obligaţiile reprezentând contribuţia individuală de asigurări sociale calculate, reţinute şi virate în cursul anului fiscal de către plătitorii de venit sunt obligaţii finale.
Indiferent de opţiunea exprimată pentru modul de impunere (sistem real sau reţinere la sursă), contribuabilii nu datorează cele două cote de contribuţii dacă mai realizează alte tipuri de venituri sau sunt asiguraţi în sistemul public de pensii sau beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii.

One Thought to “Finanţele ne (re)împrospătează memoria”

  1. asociatie de proprietari

    in declaratia112 am numai pensionari u nde platesc 5,5 la suta

Leave a Comment