Fără maşini noi pentru instituţiile sălăjene prin programul „Rabla”

Nicio firmă sau instituţie publică din Sălaj nu se regăseşte pe lista ediţiei din acest a programului „Rabla” destinat persoanelor juridice. O singură societate din judeţ s-a înscris, însă dosarul acesteia a fost respins.
Administraţia Fondului pentru Mediu, cea care gestionează acest program, a anunţat, la finele săptămânii trecute, că sub 3.000 din cele 5.000 de tichete Rabla destinate persoanelor juridice au fost alocate. Cei interesaţi mai au la dispoziţie doar câteva zile, până în 30 octombrie, pentru a depune dosarele de înscriere.
Până în prezent, au fost analizate 1.937 dosare, din care 990 dosare au fost acceptate şi 947 dosare au fost respinse, fiind alocat un număr total de 2.869 tichete pentru persoane juridice şi instituţii publice.
Printre noii beneficiari ai programului se numără Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a primit opt tichete, Consiliul Concurenţei (cinci tichete), Ministerul Culturii sau Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa (câte două).
Pe lista beneficiarilor persoane juridice se mai regăsesc, printre alţii, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), care a rezervat peste 120 de tichete, MAI – Direcţia Generală Logistică – 77 de tichete, Garda de Mediu – 63 de tichete, Senatul României – 61 de tichete – şi Serviciul de Informaţii Externe (SIE) – 25 de tichete.
Totodată, circa 19.500 de tichete din cele 20.000 pentru persoane fizice au fost rezervate în sistemul informatic al AFM.
Anul acesta, în cadrul programului Rabla, au fost emise 25.000 de tichete (20.000 pentru persoane fizice şi 5.000 pentru persoane juridice), prin care, în schimbul casării unei maşini mai vechi de opt ani se obţine o reducere de 6.500 de lei la cumpărarea uneia noi.
Persoanele juridice trebuie să depună un dosar la AFM pentru a beneficia de program, în timp ce personele fizice se înscriu direct la dealer-ul auto dorit, iar tichetele sunt alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de AFM.
Sunt disponibile trei variante de eco-bonus pentru achiziţia unui autoturism cât mai nepoluant. Astfel, valoarea eco-bonusurilor este următoarea: 750 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcţionare mixt, potrivit menţiunilor înscrise în certificatul de conformitate al autovehiculului nou, 1.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenţionale) şi 2.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).
De asemenea, se menţine posibilitatea cumulării a maxim două eco-bonusuri, cu menţiunea că aceasta se poate realiza numai între un eco-bonus de 750 de lei şi unul din celelalte două categorii.
Firmele şi instituţiile au avut posibilitatea să se înscrie începând din luna mai, iar persoanele fizice din aprilie. În urma sesiunii de depunere şi validare a dosarelor producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor pentru Programul Rabla 2015 au fost validaţi peste 100 de dealeri auto.

Leave a Comment