Explozie de apartamente pe piaţa imobiliară din Zalău

Agenţiile imobiliare din Zalău se confruntă cu un număr record de solicitări pentru vânzarea spaţiilor de locuit. Numărul celor care vând case şi terenuri este de cinci ori mai mare decât al celor care cumpără. În timp ce aceste spaţii nu stârnesc interesul clienţilor, cele mai multe tranzacţii imobiliare se fac cu terenuri şi spaţii comerciale.

Criza a scăzut alarmant preţul apartamentelor şi caselor din Zalău, acestea fiind tranzacţionate la cele mai mici valori din ultimii ani. Investitorii imobiliari ar putea fi avantajaţi de această situaţie pe termen lung, profitul din cumpărarea acestor locuinţe putând fi cuantificat abia la ieşirea din criză. Ponderea cumpărătorilor de locuinţe din rândul clienţilor agenţiilor imobiliare este de 20 la sută, în timp ce 80 la sută dintre zălăuani îşi vând proprietăţile. În urbea de la poalele Meseşului, criza a făcut ca multe spaţii locative să se devalorizeze pe piaţa imobiliară, cu până la 50 la sută. În acelaşi timp, sunt apartamente din zone centrale care au rămas la valoarea de tranzacţionare din anul 2007.
Cel mai bine se vând spaţiile centrale care pot fi utilizate de agenţii economici şi comerciali, precum şi terenurile agricole în scopul implementării de proiecte cu fonduri nerambursabile europene. Pe acest considerent, specialiştii imobiliari cred că sălăjenii încep să investească, ceea ce poate duce la o relansarea graduală a economiei şi, implicit, a pieţei imobiliare locale. Investitorii imobiliari sunt de părere că preţurile locuinţelor nu vor mai scădea, dat fiind faptul că ele au atins în această perioadă pragul minim, iar creşterile economice viitoare sunt argumente pentru majorarea preţurilor la case şi apartamente.

Vânzările imobiliare, soluţia zălăuanilor pentru ieşirea din criză

Sărăcia, lipsa locurilor de muncă, devalorizarea leului face ca tot mai mulţi zălăuani să recurgă la gestul disperat de a-şi vinde casa în speranţa achiziţionării unui spaţiu mai mic de locuit. Totodată, cei mai mulţi sălăjeni speră că din momentul vânzării imobilului vor fi achitate toate datoriile, iar facturile pentru utilităţile din noul apartament să fie mai mici. Zeci de familii din municipiu îşi pun mari speranţe în această posibilitate când apelează la varianta de a-şi vinde apartamentul sau casa. „Zalăul este un oraş care a crescut forţat. Foarte multe familii au fost aduse aici din mediul rural, iar majoritatea acestora deţin câte un petec de pământ. Sigur că îşi pot permite să vândă ce deţin în Zalău, deoarece au şi alte surse din care să trăiască”, a arătat unul dintre reprezentanţii imobiliari din Zalău.

Cumpărătorii de „sezon”, de zece ori mai puţini

Perioada de regres înregistată pe piaţa imobiliară coincide cu instalarea crizei economice. Toate tranzacţiile imobiliare sunt afectate de criza financiară, atât cumpărările, vânzările, cât şi închirierile. La Zalău, în aceste zile, putem vorbi de o uşoară revenire, o gură de oxigen, adusă de cei care lucrează în străinătate şi care se întorc acasă în vacanţă. Dar şi numărul acestora este foarte mic faţă de cel din anii trecuţi, mai precis, doar 10 la sută din numărul celor care cumpărau în anii precedenţi. Asta pentru că şi la ei este criză şi pentru că românii au învăţat să aprecieze foarte mult valoarea banului. Cei care vin de-afară nu cumpără case sau apartamente (probabil acestea nefiind de strictă necesitate), ci spaţii comerciale sau eventual terenuri”, a menţionat juristul firmei Romaris din Zalău. Alegerea cumpărătorilor a fost argumentată prin aceea că momentan, achiziţia de apartamente nu aduce câştig (ştiind că în ciuda crizei românii construiesc locuinţe), în timp ce cumpărarea de spaţii comerciale este o investiţie pe termen lung. De la această dată, se vor înregistra creşteri pe segmentul spaţiilor comerciale şi terenurilor, iar ulterior, ne putem aştepta ca şi preţul locuinţelor să se reaşeze, ele reprezentând acum un venit pasiv. În favoarea acestei idei stă faptul că, în ultimele săptămâni, s-au ocupat aproape toate spaţiile de închiriat de pe bulevardul Mihai Viteazul, rămânând libere doar câteva în zona Astralis.

Tinerii, interesaţi de apartamente

Ponderea cumpărătorilor care se adresează agenţiilor imobiliare, şi nu numai, în vederea achiziţionării de spaţii de locuit sunt cuplurile de tineri proaspăt căsătoriţi. Cei mai mulţi dintre aceştia au doar o parte din suma necesară, pentru cealaltă având nevoie de credit bancar. Nu mulţi tineri se încumetă să ia împrumut pentru prima casă, pentru că la 60.000 de euro salariile lor ar trebui să fie de 3.500 de lei pentru a-şi putea plăti datoriile şi a avea din ce trăi.

Preţul, dictat de piaţă

Estimarea valorii unei case sau a unui apartament de către proprietari nu întotdeauna coincide cu ofertele de pe piaţa imobiliară din municipiu. Numărul mare de garsoniere, apartamente şi case, duce la o diminuare a preţului acestora, clientul orientându-se după ofertele cele mai avantajoase. Sunt multe locuinţe din oraş care se vând la jumătatea preţului din anul 2007, în timp ce altele şi-au menţiunt valoarea. Zalăul şi acum are preţuri mai ridicate decât în Baia Mare sau Arad, şi tot aşa, în urmă cu patru ani, apartamentele de la noi erau mai scumpe decât în Satu Mare, Oradea şi Arad. La Zalău, primează între criteriile de selecţie ale cumpărătorilor locaţia şi posibilitatea de identificare a clientului cu zona în care imobilul se află. Cei mai mulţi optează pentru o locuinţă apropiată de arealul în care au locuit anterior, fiind familiarizaţi cu zona şi facilităţile acesteia. Pentru mulţi zălăuani este extrem de importantă modalitatea de achitare a valorii acestui spaţiu. Cum mulţi nu deţin bani şi nu au posibilitatea să acceseze un credit, sunt dispuşi să accepte vânzarea de tip „troc”, la schimb. O garsonieră poate fi cumpărată în Zalău cu 45.000-65.000 de lei, în funcţie de confort şi suprafaţă. Un apartament cu două camere se vinde de la 60.000 de lei la 100.000 de lei, iar apartamentele cu trei camere de la 85.000 de lei la 120.000 de lei.

12 Thoughts to “Explozie de apartamente pe piaţa imobiliară din Zalău”

  1. ion

    in august 2008 nu gaseai apartament 90mp zona centrala sub 80.000 euro; unele apartamente s-au vandut cu 100.000 euro; cei care au vandut nu au fost prosti…ei doar au cerut….oare ce au gandit cei care au platit o suma asa mare? inconstienti care n-au iesit din romania niciodata? preturile pe mp in zalau erau mai mari decat in madrid sau paris ! inconstienti!

    1. Anonim

      auzi si la tine,ca stii tu cat e in paris sau Madrid :)))

  2. Agent Pitoiu

    Sincer pentru un oras precum Zalau-ul,un apartament sau garsoniera nu merita mai mult de 300-400€ mp,si asta dac este o zona buna………….daca e vorba de zonele periferice,chiar mai putin.
    Eu spre ex.am cumparat in urma cu 4 luni un apartament cu 3 camere,80mp in S.Barnutiu(Sf.Vinere),vis a vis de Casa Armatei cu 23.000€………..asa ca negociati bine de tot daca doriti sa cumparati…….nu va uitati dupa articole scrise la comanda……….sunt oferte cu zecile…………iar cereri aproape deloc.

  3. Dani

    „Investitorii imobiliari sunt de părere că preţurile locuinţelor nu vor mai scădea, dat fiind faptul că ele au atins în această perioadă pragul minim, iar creşterile economice viitoare sunt argumente pentru majorarea preţurilor la case şi apartamente”

    Traducere:
    Jmecherii din imobiliare nu cred ca pretul trebuie dictat de cerere si oferta ci au hotarat ei de comun acord ca s-a ajuns la „pretul minim”. In ce lume traiesc oamenii astia? Intr-o tara fara perspective Zalaul e un oras mort. Fara joburi pentru oameni calificati, se indreapta cu pasi repezi spre nivelul de „comuna resedinta de judet”. Preturile trebuie sa scada pana la nivelul de echilibru. Unde este nivelul acesta e greu de spus, dar daca lasam sentimentele pentru orasul asta la o parte si gandim rational si obiectiv e usor de vazut ca preturile nu au numai o singura directie de modificare: in jos. Sa speri ca Zalaul o sa se ridice dupa criza si sa ceri bani pentru asta e ca si cum ai vinde blana ursului din padure. Cine stie cand o sa treaca criza asta, cine stie daca nu e doar la inceput, si ce attu-uri are Zalaul in cazut unei reveniri economice? Raspunsul il stim cu toti: zero!

  4. eric

    singura problema a investitorilor imobiliari este durata crizei,care este un necunoscut enorm,unii economisti de top vb de 10 ani altii de zeci de ani,deci daca este vb de investitie pe termen foarte lung asa mai merge sa bagi banii de ex in apartamente foarte ieftine,in rest ai sanse mari sa iei teapa adica sa tii banii legati sau sa vinzi fara profit

  5. @dani

    Dani ai dreptate. Zalaul e oras mort pentru „noi toti”. Pentru „ceilalti” este Eldorado. Cand vorbesc de ceilalti ma gandesc la toti „norocitii” din primarii, prefecturi, inspectorate sau cei cu pile politico-administrative. Noi muncitorii (toate categoriile de la profesori, medici la lopatari) tragem pentru ei .

  6. muresan ioan

    aveti dreptate si acuma sint ff scumpe apartamentele !!! de ce tot mint ca sau ieftinit nu-i adevarat . cind vad preturile ma ingrozesc si cu-mi vine sa cred una se scrie si alta e realitatea mint de ingheata apa scriu acolo numai minciuni rusine sa le fie. o sa vada ca nu dureaza mult si nu o sa mai aiba la cine vinde. in zalau sint fff scumpe nu-si justifica pretu.

  7. muresan ioan

    aveti dreptate si acuma sint ff scumpe apartamentele !!! de ce tot mint ca sau ieftinit nu-i adevarat . cind vad preturile ma ingrozesc si cu-mi vine sa cred una se scrie si alta e realitatea mint de ingheata apa scriu acolo numai minciuni rusine sa le fie. o sa vada ca nu dureaza mult si nu o sa mai aiba la cine vinde. in zalau sint fff scumpe nu-si justifica pretu. zalau este un oras mort fara locuri de munca nu mai ai speranta zilei de maine !! patroni te tin o luna doua nu mai e nici o speranta sa dus totul nu peste mult timp apartamentele vor arata ca niste ghetouri ca n-o sa mai poata lumea sa-si plateasca cheltuielile . singura speranta mai e sa se intoarca la tara. nu mai e nici o speranta criza mai dureaza inca zeci de ani !! asa ca , acuma pina se mai poate e singura speranta vindem apartamentele si la tara tata . cu bani cuparam o casa deschidem o afacere de ex ciupercarie . florarie , etc si la tara ne putem descurca macar pt familie sa ai ce trebuie strictu necesar , putem tine 2 porci 2 vacute ,gaini rate giste traim bio. nu ne mai incarcam cu hormoni injectati in toate carnurile . deci putem trai mai sanatos .

  8. ANISOARA

    DE CE TOT MINT CA SAU IEFTINIT APARTAMENTELE !!! DE EX IN ZALAU SINT FFF SCUMPE !!! EXAGERAT DE SCUMPE AVIND IN VEDERE CA E UN ORAS MORT FARA LOCURI DE MUNCA APARTAMENTELE VECHI AR TREBUI SA FIE LA JUMATE DE PRET. GINDITI-VA DE DOUA ORI CIND PUNETI PRETURILE . SINT EXAGERATE LA SALAR MINIM DE 700 PE LUNA M, REALITATEA E CA N-O SA MAI LE PUTETI VINDE NICI LA PRET FE JUMATE PT CA LUMEA NU ARE BANI M NOROC CU CEI CARE MAI POT FACE BANI IN ALTE TARI AIA AU RUDUCAT PRETU DAR INCET N-O SA MAI POATA NICI EI PT CA PESTE TOT SAU STRICAT TREBURILE ASA CA ,,,,,,

  9. Ioan

    Foarte scumpe locuintele !!!! La saracia care e !!! Niste pereti din betoane vechi la asa preturi !!! Trebuie sa ne trezim cum asa ceva !!! Cine dicteaza piata ? Tot noi care dam cit ne cer !!! Acuma cind e tot mai greu afiseaza niste preturi dec parca ar fI zalau dubaiu cred care nici acolo nu au asa preturi !!! Niste jafuri din betoane vechi asa preturi exagerate !!!!

  10. Ioan

    Cum un apartament din betoane si vechi la pret de casa !!! Iarna te ia naiba in ele de frig !!! Si pt un asemenea apartament trebuie sa muncesti o viata !!! Si nu se stie daca sept poate platI cu locurile de munca din Zalau !!! Parerea mea care e, ca preturile sint exagerate !!! Are trebui sa fie de doua orI mai ieftine decit acuma da asa e.

  11. Fanica Yy

    Aveti dreptate care sint scumpe exagerat dec scumpe !!! Deja inca aug crescut un apartamente in urma cup cu 2 luni cereau 18 . 20 000 euro acuma deja cer per acelasi apartament 25 000 euro !!! Cum asap ce ceva fratilor !!!Da unde sintem aici in Dubai ? In Statele unite ? In Regat ? Asa ceva in fiecare luna scumpiti cu zeci dec mii de euro !!!! Da la bani astea de 800 ron pe luna six preturi pe masura rusine !!! Sintem in recesiune nici criza nui departe si nimeni nu va mai cumpara nimic si numai atunci vor scadea de doua ori fata dex pretu actual si nici atunci nimeni nu o sa mai ia nimic .Pt ca peste tot va fI tot mai greu cu locurile de munca nesigure .

Leave a Comment