Evolutia pretului gaz – energie electrica

Sunt destule argumente pentru a pune in discutie cum va evolua raportul pretului la gaz si energie electrica, fiindca se gasesc imediat deopotriva subiective cat si obiective.

Printre cele obiective gasim la o simpla cautare pe internet diferite statistici, cum ar fi urmatoarele (gasite la adresa http://amass.ro/incalzirea-electrica-in-pardoseala)

In primul rand, cunoastem cu totii ca este o competitie intre o resursa epuizabila – cum este gazul – si una neepuizabila cum este energia electrica, in slujba careia se dezvolta din ce in ce mai multe tehnologii de productie, transport, inmagazinare, distributie, samd. Din acest punct de vedere niciodata in istoria omenirii nu s-a acordat atat de multa atentie producerii curentului electric. Industria auto are o orientare clara in acest sens, autoritatile de mediu promoveaza si sustin tehnologiile acestea, si in fiecare zi observam din ce in ce mai multe panouri solare si sisteme de incalzire a caselor prin energie electrica.

In al doilea rand, gazul nu se gaseste oriunde, nu se poate produce oriunde. Stim cu totii de unde vine si aproape la fiecare debut de sezon rece au loc negocieri, sistari, si discutii tensionate intre furnizorul Rusia si consumatorii tarile europene. Pe fondul crizei din Ucraina ne putem astepta la scaderea pretului la gaz ? Poate Rusia sa ofere mai ieftin o resursa critica ? Absurd. Previziunile sunt sumbre, pretul la gaz va continua sa creasca fiindca sunt multe motive sa fie asa.

In contraoferta propun o calatorie cu avionul pe cer senin – alegeti destinatia in Europa de Vest. Veti trece peste multe parcuri de energie solara, si energie eoliana. Exista un interes continuu si de amploare pentru producerea energiei electrice. E o chestiune de timp pana cand aceste sisteme vor contrabalansa decisiv si nu se va mai pune in discutie acest raport. La fel cum industria foto bazata pe filmele developate a incetat sa existe la modul cum o stiam, la fel industria va inceta usor usor sa se mai bazeze pe consumul de gaz.

In zece ani de acum inainte ce va fi ? Sa incercam sa conturam un tablou.

Vom vedea parcuri mari si intinse de productie de energie electrica, vom vedea la semafor masini fara teava de esapament iar acoperisurile caselor vor avea aproape toate panouri solare. Sa mai vorbim de incalzirea electrica a caselor ? E de la sine inteles ca toate sistemele clasice vor fi inlocuite cu sisteme de incalzire electrica.

Alte articole

Leave a Comment