Curiozitati despre ia nationala

Se stie faptul ca fiecare colt al lumii are ceva al sau, ceva care atrage o multime de curiosi, iar acest lucru este valabil si in cazul tarii noastre. Romania are o multime de lucruri interesante de aratat strainilor, iar una dintre cele mai mari mandrii ale tarii noastre este ia nationala.

Probabil ca exista persoane care locuiesc in Romania si care nu cunosc importanta iei, insa, aceasta piesa vestimentara a fost purtata in ultimii ani de catre vedete internationale printre care Adele de exemplu, sau Nikole Kidman ori Halle Berry.

Deasemenea, ia nationala romaneasca a fost sursa de inspiratie pentru unii dintre cei mai mari designeri din lume printre care se numara si Tom Ford, care in anul 2012 a fondat o colectie personala de haine, pe motive traditionale romanesti.

Tinand cont de toate aceste aspecte, cu siguranta este important sa ii acordam acestei piese vestimentare cu specific romanesc mai multa importanta, iar in urmatoarele randuri veti afla mai multe detalii despre ia nationala.

Asadar, o ie romaneasca este o piesa vestimentara cunoscuta si ca ie nationala, si este considerata a fi una dintre cele mai importante piese ale folclorului romanesc. Ia nationala vine cu maneci largi si motive traditionale, dar si cu diferite culori naturale in functie de regiunea tarii in care este purtata piesa vestimentara.

Bluza romaneasca (asa cum mai este numita ia nationala), este prezenta intr-o serie de tablouri care ilustreaza femei stilizate purtand imbracamintea romaneasca in mod traditional. Un amanunt foarte important de precizat in legatura cu aceasta piesa vestimentara, este acela ca ea este confectionata in intregime manual.

A fost tesuta de femei din mediul rural, iar fabricarea sa necesita multe ore de munca si dedicare. Modelele si simbolurile cusute pe tesatura alba au semnificatii diferite, in functie de regiunea geografica. De exemplu, un model recurent este spirala, simbolizand evolutia vietii.

In unele regiuni, atat calitatea taiata, cat si cea a tesaturii au fost legate de bogatia sau prestigiul familiei persoanei care o purta. Cu toate acestea, indiferent de starea financiara, impreuna cu varsta, exista o tendinta generala de a simplifica modelele si ornamentele, hainele taranilor devenind mai sobriere.

In zilele noastre, in incercarea de a se intoarce la valori autentice, femeile mai tinere considera bluza romaneasca un articol de vestimentatie la moda si o integreaza creativ in hainele lor de stil obisnuit.

Interesant este faptul ca aceasta tendinta a fost asimilata de designeri de moda de renume mondial care au gasit o adevarata sursa de inspiratie in imbracamintea romaneasca, printre care Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Oscar de la Renta, Tom Ford sau Philippe Guilet. De fapt, colectia de moda Guilet 2012 a fost inspirata in intregime de portul popular romanesc.

Un alt detaliu interesant in legatura cu ia nationala romaneasca este acela ca are propria sarbatoare, astfel ca in data de 24 iunie a fiecarui an se sarbatoreste ziua internationala a iei romanesti.

Asadar, acestea sunt cateva dintre cele mai interesante lucruri pe care trebuie sa le cunnoasteti despre ia romaneasca. Daca intentionati sa achizitionati o asemenea piesa vestimentara, puteti gasi ie nationala la diferite magazine online.

Alte articole

Leave a Comment