Cristian Bilţ a construit un brand de renume internaţional la SIMEX

Acum treizeci de ani, Şimleu Silvaniei nu era un loc mult prea însemnat pe harta industriei de mobilă din România. Lucrurile s-au schimbat însă în ultimele două decenii, şi – chiar dacă „dă vina” pe echipa cu care lucrează – responsabil pentru succesul Simex este dl. Cristian Bilţ, directorul general al grupului de firme. Domnia sa a avut curajul mai întâi să abordeze producţia mobilei de artă, adunând în jurul său o echipă de specialişti pricepuţi, apoi s-a încumetat să investească în fabrici de mobilă din Satu Mare, Zalău şi Cehu Silvaniei, creând un grup de firme, iar mai nou este singurul producător de mobilă din ţară care atacă piaţa Rusiei înfiinţând o reprezentanţă proprie la Moscova. Până în 1989, Simex era una din unităţile din care se compunea IPL Sălaj-Zalău. În 1991 fabrica de la Şimleu Silvaniei a fost privatizată, şi s-a înfiinţat Simex SA cu sediul în strada Cehei nr. 100, iniţiativa fiind al lui Bilţ Cristian, directorul fabricii încă din 1986. Până prin 1993, la Şimleu Silvaniei se producea mobilă simplă, fără pretenţii – trecerea la produse cu complexitate mare, la mobila de artă, a avut loc după această dată. O decizie de management inteligentă din partea directorului general a fost aducerea în fabrică a unor profesionişti care să ştie să creeze mobilă de artă.
Creşterea cererii a confruntat firma cu problema diversificării gamei de produse într-o singură locaţie, ceea ce putea duce la o aglomerare nocivă şi la scăderea productivităţii. Managementul Simex a optat însă pentru o creştere extensivă, investind în cumpărarea şi utilarea unor noi fabrici, care să funcţioneze independent, directorii acestora având responsabilitate şi autonomie pentru decizii proprii. Astfel, concernul “Simex Grup” – este cel mai mare producător de mobilă din România şi Europa de Est, fiind situat în nord-vestul României, în judeţul Sălaj, respectiv Satu Mare, având în componenţă zece firme, din care opt în România, una în Ucraina şi una în Rusia. În clipa de faţă, la noi în ţară, din grup fac parte următoarele companii: Simex SA, Simex Plus SRL şi Micro SRL la Şimleu Silvaniei, Nord Simex SRL la Satu Mare, Eurosimex SRL la Zalău, Cesimex la Cehu Silvaniei. În afară de asta mai există şi Simex Grup SRL, care are rol de armonizare strategică în probleme generale de cooperare în cadrul grupului şi, în plus, face comerţ.
În ultimii ani, firmele din grupul Simex au finalizat investiţii în maşini şi utilaje moderne, crescând astfel precizia, viteza şi calitatea prelucrării, dar mai ales asigurându-şi o productivitate mai mare. La Şimleu Silvaniei patru mari centre de prelucrare cu comandă numerică (CNC) reduc timpul de execuţie a componentelor mobilei stil.
“Simex Grup” produce un asortiment larg de mobilă românească: sufragerii, dormitoare, mobilier pentru copii, cabinete de lucru, holuri, mobilă tapiţată, care sunt produse în stil clasic, numai din lemn masiv de tei, stejar, nuc şi cireş, utilizând piele naturală şi textile de cea mai bună calitate. Procesul de tapiţare se face după un tipar tradiţional, specific doar mobilei româneşti. Mobila Simex are un succes uriaş la toate expoziţiile de mobilă din Bucureşti, Birmingham, Koln, Moscova, Kiev, Ashgabat, Sharjah ş.a.m.d.

Preşedintele Turkmenistanului are în palat mobilă Simex

Din anul 2011, mobila “Simex”, împodobeşte palatul preşedintelui din Turkmenistan, în urma unui concurs la care au luat parte opt fabrici de mobilă din Italia, Spania şi alte ţări. Pentru compania “Simex”, victoria asupra fabricilor de mobilă europene s-a câştigat repede şi uşor. Preşedintele a făcut cunoştinţă cu “mobila românească” în casa părinţilor săi pe vremea URSS, mai pe scurt acesta s-a născut şi a crescut într-un pat/mobilă pe care scria “Made in Romania”. După cum se poate vedea în fotografii, aceste fotolii sunt nişte opere de artă, fiind lucrate, sculptate manual milimetru cu milimetru de specialiştii Simex, care au experienţă de zeci de ani în meşteşugul mobilei. Unul dintre cele mai importante elemente naţionale turkmene este calul turkmen rasa Ahal Teke, care în Turkmenistan este privit şi respectat ca o persoană. Calul turkmen reiese perfect în fotoliile produse de Simex Grup pentru preşedintele turkmen. Calul Ahal Teke este considerat simbolul naţional al Turkmenistanului, imaginea lui se regăseşte pe stema statului turkmen.
Brandul SIMEX s-a născut în Germania, a colindat prin Olanda, Belgia, Franţa, Italia, Austria, Grecia şi s-a stabilizat în Rusia, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, şi în general în ţările din fosta Uniune Sovietică. Sortimentaţia, calitatea, seriozitatea şi nu în ultimul rând agresivitatea în publicitate au dus la o afirmare puternică a concernului SIMEX. Compania oferă un sortiment bogat de mobilă pentru toate gusturile, pentru orice tip de casă, după portofelul fiecăruia, de la garnituri (colecţii) până la produse de mobilier individuale. Desigur, între o casă în afara oraşului şi un apartament sunt diferenţe. Specialiştii de la Simex au învăţat şi sunt la curent cu toate gusturile (dorinţele), dar în primul rând – preferinţele pentru stilul clasic şi calitatea (trăinicia) acestuia. Dormitoarele sau sufrageriile în stilul tradiţional european sunt pe gustul multora. Mobila românească pe lângă calitate are şi o prezenţă estetică atrăgătoare. Pentru desăvârşirea mobilei SIMEX sunt aplicate următoarele procedee: sculptura manuală în lemn, încrustaţie întârşia, metode speciale de şlefuire manuală pe suprafaţa mobilei. Mobila moale şi scaunele cu tapiţerie moale sunt tapiţate cu piele naturală de prima categorie şi cu stofă de înaltă clasă de import. Îmbinarea dintre estetic, calitate, durabilitate, practic şi diversitatea modelelor – sunt componentele competivităţii la mobila noastră. În plus, costul forţei de muncă româneşti este mai mic în comparaţie cu cea din ţările europene, motiv pentru care şi preţurile la mobilă sunt de 1,5 – 2 ori mai mici, de exemplu preţurile la mobila analogică italiană.
Trebuie neapărat adăugat, şi asta este foarte important, că toată mobila românească este produsă din lemn ecologic de înaltă clasă (din lemn masiv) în conformitate cu standardele europene. Mobila SIMEX fiind făcută din soiuri de lemn de elită, în timp, intră în categoria de mobilă anticariat, astfel cel care o cumpără face o investiţie de capital pe termen lung. Peste 25 – 30 de ani mobila începe să crească în valoare. Alegând mobila românească SIMEX, cumpărătorii fac o investiţie bună – mobila îi va sluji cu credinţă nu numai pe ei ci şi pe nepoţii lor.

SIMEX GRUP – exemplu de succes pe piaţa internaţională de mobilă

Trebuie punctat că succesele economice, ale fabricilor de mobilă româneşti nu se datorează guvernanţilor noştri, ci exclusiv producătorilor, managerilor care conduc aceste afaceri, în cazul de faţă d-lui BILŢ CRISTIAN – preşedintele grupului de firme Simex Grup, care, pe lângă profesia de bază inginer expert în industria prelucrării lemnului, este şi un economist, manager de excepţie care a ştiut la timp să reorienteze producţia Simex de pe piaţa vestică pe piaţa estică, lucru care a salvat 1500 de oameni să nu îşi piardă locurile de muncă şi, bineînţeles, în cele şase fabrici Simex grup bătea vântul şi în scurt timp ajungeau să fie tăiate la fier vechi. Industria prelucrării mobilei din România ar putea fi transformată facil într-o industrie strategică, care ar ridica PIB-ul şi ar scădea vertiginos numărul şomerilor din România; s-ar ajunge până acolo încât România ar “importa” forţă de lucru pentru fabricile de mobilă. Toate acestea s-ar putea realiza numai cu sprijin politic! Însă, din păcate, în momentul de faţă, clasa politică doarme şi este prea ocupată cu războaiele politice care nu aduc nimic bun nimănui. Grupul de Firme Simex exportă de mulţi ani mobilă pe piaţa din fosta URSS, de altfel acolo funcţionază reprezentanţe, depozite şi reţele de magazine.
Concernul “Simex Grup” este cel mai mare producător de mobilă din România şi Europa de Est, fiind situat în nord-vestul României, în judeţul Sălaj, respectiv Satu Mare, având în componenţă zece firme, din care opt în România, una în Ucraina şi una în Rusia. În România avem cinci fabrici de mobila: “Simex”, “Nord Simex”, “Simex Plus”, “Cesimex“ şi “Micro”, cu capacităţi semnificative de producţie, în care muncesc 1500 de specialişti cu o înaltă calificare, o firmă de comerţ, o firmă de întreţinere şi reparaţii. Cifra anuală de afaceri a concernului “Simex Grup” este de aproximativ 20 de milioane de euro pe an.
“Simex Grup” produce un asortiment larg de mobilă românească: sufragerii, dormitoare, mobilier pentru copii, cabinete de lucru, holuri, mobilă tapiţată, care sunt produse în stil clasic, numai din lemn masiv de tei, stejar, nuc şi cireş, utilizând piele naturală şi textile de cea mai bună calitate. Procesul de tapiţare se face după un tipar tradiţional, specific doar mobilei româneşti. Mobila Simex are un succes uriaş la toate expoziţiile de mobilă din Bucureşti, Birmingham, Koln, Moscova, Kiev, Ashgabat, Sharjah s.a.m.d. Doresc să subliniez că “Simex Grup” produce cea mai bună mobilă de hotel, pe care o oferim într-o paletă largă de asortimente.
Industria mobilei face parte din istoria României, care este bogată în păduri din care se exploatează cherestea de foarte bună calitate. Fiecare bucată de lemn care este predestinată producţiei de mobilă este supusă unui proces natural de pregătire şi uscare câţiva ani la rând, datorită căruia mobila românească dăinueşte în timp. Înainte să intre în producţie, lemnul mai trece prin ultimele procese de uscare într-o cameră specială în decurs de două luni. În acest fel, meşterii români utilizează cel mai bun material pentru producţia mobilei româneşti cunoscută pentru trăinicia ei.
Producţia de mobilă în România este o tradiţie veche, care se transmite din generaţie în generaţie, după cum ar fi detaliile sculptate cu mâna; intarsiile dau sufrageriilor, dormitoarelor, holurilor şi cabinetelor o eleganţă şi un rafinament de neegalat. Meşterii sculptează manual detalii decorative de o frumuseţe rară, care împodobesc mobila dându-i un stil clasic aparte. Datorită destoiniciei meşterilor români, mobila românească a devenit o artă.
Mobila românească este recunoscută pentru calitatea sa extraordinară, stilul aparte şi pentru trăinicia ei. Mobila românească este cunoscută în Europa de peste 300 de ani. În trecut, mobila românească împodobea doar castelele locuite de aristocraţi, iar azi, datorită dezvoltării pieţei de mobilă a devenit accesibilă fiecărui om indiferent de statutul social. Mobila clasică românescă este produsă din soiuri de lemn de elită, care cu timpul intră în rândurile anticariatului de valoare şi cu aceasta se transformă într-o investiţie care reprezintă un capital în creştere de la o zi la alta, şi cu certitudine după 25 – 30 de ani începe să-i crească vertiginos valoarea.
Minunata mobilă Simex, produsă din lemn natural, este foarte practică şi dă caselor dumneavoastră un rafinament unic, prin liniile, proporţiile şi formele ei. Mobila Simex înseamnă stilul clasic, întotdeauna proaspăt.
În timpul Uniunii Sovietice, expresia “mobilă românească” era asociată cu “blugii americani” sau “parfumurile franţuzeşti”. Fiind rafinată, ecologică, de calitate, trainică, mobila românească împodobeşte interioarele Kremlinului din Moscova şi diferite castele faimoase din Europa.
Mobila produsă de compania “Simex Grup”, pe bună dreptate, ocupă un loc de cinste pe piaţa din România, Marea Britanie, Germania, Rusia, Ucraina, Bulgaria şi Armenia la capitolul mobilă de elită din lemn masiv natural.

(P)

Alte articole

8 Thoughts to “Cristian Bilţ a construit un brand de renume internaţional la SIMEX”

 1. ionion

  se spune ca reclama se face produselor care nu au priza la vanzare.Cati oameni isi permit sa cumpere ………un scaun simex care costa 920 lei,adica un salar si jumatate.Pacat ca nu multi pot avea mobila simex in casa,e frumoasa tare.Mult succes d-le Bilt si sa nu-l uitam pe dl.senator Dumitru Blaga

 2. Zălăuan

  Auzi d-le ziaristul, adevărul este că Fabrica de mobilă din Şimleu a fost construită de comunişti, în 1986, cu director C. Bilţ !
  Asta trebuie să scoţi în evidenţă întâi şi apoi contribuţia d-lui Bilţ la dezvoltarea ei ulterioară.
  În România, comuniştii au construit, cu sacrificii grele, mii de astfel de fabrici.
  Este bine că nu s-a distrus această fabrică.

 3. Anonim

  Zalauanule, nu comunistii au construit fabricile, ci noi, oamenii muncii le-am construit!

 4. Anonim

  Da asa este totul ar trebui sa ne apartina, dar din pacate ca si in cazul altor fabrici construite de noi, si aici s-a furat pe rupte, nu mai avem nimic din aceaste fabrici, ele apartin acestor fosti directori care sunt oameni prosperi de afaceri, pentru ca au fost inteligenti si au stiut cum sa le fure…
  Si inca ceva, nu tuturor le place mobila asta in stil vechi pentru capete incoronate, sunt unii care au evoluat, si le place mobila in stil modern…

 5. Anonim

  Si când te gândesti ca o mâna de nemernici prin 1990 vroiau sa-l arunce din fabrică pentru că aşa li se sculase…oameni ,,de treabă,,Nu ?

 6. hmmmmmmmmmm

  DL BLAGA A FACUT SA FIE DE RENUME FABRICA DE MOBILA ,, CEILALTI AU MULS DOAR

 7. anono,

  ati facut concedieri la simex domnule sef de sectie sper ca si sotia dumitale sa aiba nevoie de medicamente sa nu le poata cumpara

 8. tulea

  buna ziua am varsta de 26 ani locuiesc in militari caut un job ca incarcator-descarcator sunt un baiat serios

Leave a Comment