Chiria nedeclarată se poate lăsa cu dosar penal

O chirie nedeclarată, chiar şi de 100 de lei, vă poate aduce dosar penal. Potrivit Fiscului, doar unul din 10 proprietari care îşi închiriază locuinţele merge la ANAF să depună declaraţia de venit din chirie. În luna februarie, la nivel național, proprietarii au plătit Fiscului venituri din închirierea bunurilor pentru aproximativ 200.000 de imobile. Numărul locuinţelor închiriate este însă mult mai mare. Pe de altă parte, Fiscul poate să demonstreze că un proprietar încasează bani din chirie, doar în urma unei sesizări.

O chirie nedeclarată, chiar şi de 100 de lei, este de ajuns pentru a avea dosar penal. Proprietarii trec însă de multe ori peste acest risc pentru că se gândesc că vor avea de plătit prea mult statului din veniturile realizate. Dosarul penal nu este însă singurul risc pe care şi-l asumă un proprietar atunci când nu încheie un contract de închiriere. Puţini ştiu că, în cazul în care chiriaşul refuză să mai plătească, singura modalitate de evacuare este un ordin pe care nu îl poate da decât instanţa. Practic, mare parte din contractele declarate la Fisc sunt pentru chiriaşi care sunt angajaţi în Ministerul de Interne, Justiţie sau Apărare pentru că ei au aceste cheltuieli asigurate prin contractul de muncă.

Fiscul a anunţat în luna octombrie 2016 că a declanşat o campanie de verificare a locuinţelor închiriate. Administratorii asociaţiiilor de proprietari spun că sunt ansambluri de locuinţe unde numărul chiriaşilor îl depăşeşte pe cel al proprietarilor, iar inspectorii ANAF nu au călcat niciodată pe acolo. Avocaţii spun că pot exista metode de control, dar care nu au fost puse în practică de Fisc. De exemplu, inspectorii pot verifica doar pe baza reclamaţiilor primite de la vecini.

Conform datelor din proiectul privind Strategia Naţională de Locuire, între 7 și 15 la sută din cele 8,8 milioane de locuinţe din România sunt închiriate, adică între 600.000 şi 1,3 milioane de locuinţe.

Leave a Comment