Băncile – suspectate de Consiliul Concurenţei că blochează accesul unor clienţi la credite

Consiliul Concurenţei suspectează băncile că, prin modul în care calculează scorul de credit, blochează accesul unor clienţi la credite şi îngreunează refinanţarea. În acest context, autoritatea de Concurenţă a derulat, săptămâna trecută, controale la zece bănci, precum şi la Biroul de Credit şi la Asociaţia Română a Băncilor (ARB), conform unui comunicat de presă al instituţiei. Potrivit acestuia, băncile inspectate sunt Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala Bucureşti, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD – Groupe Societe Generale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, ieri: „Inspecţiile s-au terminat. Au durat trei zile în cursul săptămânii trecute şi au vizat Biroul de Credit şi acţionari ai lui. Avem deja în derulare o investigaţie în care ne uităm la modul cum stabilesc băncile dobânzile, cum stabilesc indicele care stă la baza stabilirii dobânzilor – ROBOR. De data asta este un subiect conex. Nu ne uităm la dobândă, ci ne uităm la accesul la credite, la condiţiile de creditare. Suspiciunea este că, prin modul cum se calculează scorul de credit, este blocat accesul unor clienţi la credite şi se îngreunează refinanţarea”.

El a menţionat că suspiciunile au apărut în urma analizei pe care o are în lucru Consiliul Concurenţei în sectorul bancar, din documente în format electronic, din computere şi telefoane: „Important de menţionat este că nu luăm la întâmplare documente, ci ne bazăm pe un mandat judecătoresc. Judecătorul a aprobat ridicarea documentelor respective de la bănci”.

Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor inopinate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

„Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, conchide sursa citată.

În ceea ce priveşte investigaţia legată de dobânzi, preşedintele autorităţii de concurenţă a afirmat că se aşteaptă la un rezultat în cursul anului viitor.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

În opinia reprezentanţilor Asociaţiei Române a Băncilor, demersul Consiliului Concurenţei este o practică uzuală normală într-o economie funcţională.

Comunicatul ARB subliniază: „Asociaţia Română a Băncilor şi băncile membre au o conduită conformă normelor de concurenţă, aceasta reprezentând o preocupare permanentă şi prioritară la nivelul comunităţii bancare. În acest sens, la nivelul comunităţii bancare, a fost adoptat Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă prin intermediul căruia participanţii şi-au asumat angajamentul de a da dovadă, în desfăşurarea activităţilor, de un comportament onest şi conform cu prevederile legale aplicabile în domeniul concurenţei. Acest ghid acoperă activităţile desfăşurate în cadrul Asociaţiei şi prin adoptarea acestuia se încurajează un mediu concurenţial efectiv în sectorul financiar-bancar.

Instituţiile de credit trebuie să aplice toate măsurile care să conducă la diminuarea riscului de credit, pentru a menţine o rată a creditelor neperformante la un nivel cât mai scăzut. Băncile au obligaţia să verifice bonitatea şi capacitatea de rambursare a fiecărui debitor, iar printre instrumente se află şi verificările la Biroul de Credit. Acesta este un aspect reglementat, obligatoriu şi funcţionează după norme europene stabilite în materie pentru asigurarea cerinţelor de natură prudenţială, la care şi România este parte. Astfel, instituţiile de credit au datoria de a utiliza prudenţial bazele de date disponibile la nivel naţional în vederea determinării comportamentului de plată. Modalitatea de utilizare a acestor informaţii este distinctă la nivelul băncilor, în funcţie de apetitul de risc al fiecăreia. Pentru a asigura o creditare responsabilă, finanţările oferite de bănci trebuie direcţionate în condiţii de predictibilitate şi siguranţă, cu certitudinea încasării ulterioare”.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

2 Thoughts to “Băncile – suspectate de Consiliul Concurenţei că blochează accesul unor clienţi la credite”

  1. […] Consiliul Concurenţei suspectează băncile că, prin modul în care calculează scorul de credit, blochează accesul unor clienţi la credite şi îngreunează refinanţarea. În acest context, autoritatea de Concurenţă a derulat, săptămâna trecută, controale la zece bănci, precum şi la Biroul de Credit şi la Asociaţia Română a Băncilor (ARB), conform unui comunicat de presă al instituţiei. Potrivit acestuia, băncile inspectate sunt Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala Bucureşti, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD –… Citeste mai mult […]

Leave a Comment