Angajatorii sălăjeni sunt stimulați să ofere joburi pentru tineri și persoane din categorii speciale

Peste 800 de convenții au fost încheiate în acest an, până în prezent, între AJOFM Sălaj și angajatori, în programul de stimulare a ocupării forței de muncă în cazul unor categorii speciale de angajați. Pentru încadrarea în muncă a tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani, aflaţi în dificultate şi confruntaţi cu riscul marginalizării sociale, angajatorii beneficiază lunar, pentru fiecare persoană din această categorie, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor. Deși fondurile se epuizează în timp scurt, potrivit AJOFM Sălaj, acesta nu este un motiv de îngrijorare pentru angajatori. Aceste fonduri sunt suplimentate, de obicei, ori de câte ori este nevoie, deci cererile pot fi depuse fără probleme de către angajatori, singurul neajuns fiind acela că perioada de așteptare până la acceptare și plată se prelungește cu un timp, în funcție de momentul în care se primesc din nou fonduri pentru acest program.

În această categorie intră tinerii care se află în sistemul de protecţie a copilului sau care provin din acest sistem, persoanele cu dizabilităţi, cei care nu au familie sau ale căror familii nu le pot asigura întreţinerea. Suma nu trebuie să depăşească cu mai mult de două ori valoarea indicatorului social de referinţă (1.000 de lei), în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate. De aceste drepturi mai beneficiază tinerii care au copii în întreţinere, cei care au executat una sau mai multe pedepse privative de libertate şi victimele traficului de persoane. Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj reamintește angajatorilor interesați faptul că, cei care încadrează în muncă pe durată nedeterminată, absolvenți ai instituțiilor de învățământ (indiferent de nivel) primesc lunar, pe o perioada de 12 luni pentru fiecare absolvent încadrat o sumă în cuantum de 900 lei.

Persoanele cu dizabilități

 În cazul persoanelor cu dizabilități subvenția se acordă timp de 18 luni. De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, persoane cu dizabilităţi, șomeri de lungă durată, tineri NEET (cei sub risc de marginalizare) – cei care nu au studii şi nici nu sunt încadraţi în muncă – sau șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni. Angajatorii care încadrează în muncă, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă în cuantum de 900 lei.

 Aproape 800 de convenții încheiate la AJOFM Sălaj în primele opt luni ale anului

În perioada 1 ianuarie – 1 septembrie a.c., potrivit ultimei situații întocmite de Agenția Pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Sălaj, în baza Legea 76/2002 actualizată, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forței de muncă, art. 80 (șomeri peste 45 de ani, unici întreținători de familie monoparentală ), au fost încheiate la AJOFM Sălaj 95 convenții pentru 104 persoane. În ceea ce privește prevederile art. 85 (referitor la absolvenți) au fost încheiate 435 convenții pentru un număr de 597 absolvenți.
În ceea ce privește prevederile Legii 72/2007 (elevi si studenti angajați pe perioadă vacanței) au fost încheiate 30 convenții pentru 94 tineri. În total au fost semnate 560 de convenții, iar locurile de muncă subvenționate au fost în număr de 795.

 

Leave a Comment