Agenţii economici care nu dau bonuri fiscale vor rămâne fără activitate

Comercianţii care nu respectă noile prevederi sunt pasibili de amendă contravenţională, de la 10.000 de lei la 15.000 de lei, şi suspendarea activităţii, în punctul de lucru, pentru o perioadă între o lună şi trei luni.
Începând cu 1 martie, au intrat în vigoare prevederile legale care permit lucrătorilor din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) să suspende activitatea comercianţilor care nu dau bon fiscal cumpărătorilor sau care nu au aparat de marcat fiscal. ”Din 1 martie 2015, a intrat în vigoare procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic, pe întreaga perioadă a suspendării dispusă în cazul în care inspectorii DGAF constată încălcarea următoarelor obligaţii legale: dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate; utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale; emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realităţii; întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat”, se arată într-un comunicat al DGAF.
Noile sancţiuni prevăzute de lege pentru încălcarea acestor obligaţii sunt amenda contravenţională, de la 10.000 de lei la 15.000 de lei, şi suspendarea activităţii operatorului economic, în punctul de lucru, pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni. De asemenea, dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume deţinute fără a putea fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanţe, acestea se confiscă şi se dispune amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.
La data suspendării activităţii, unitatea va fi sigilată de echipa de control, iar comecianţii au obligaţia să afişeze, la loc vizibil, un anunţ cu textul: „Activitate suspendată de Antifraudă – ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale”, iar pe durata suspendării unitatea va rămâne sigilată. Ruperea sigiliului constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de până la un an.
DGAF mai face cunoscut că va continua să verifice modul de respectare a obligaţiilor legale de utilizare a aparatele de marcat electronice fiscale, în scopul îmbunătăţirii conformării fiscale voluntare şi prevenirii evaziunii fiscale în domeniul livrărilor cu amănuntul şi a prestărilor de servicii efectuate direct către cumpărători.

Alte articole

One Thought to “Agenţii economici care nu dau bonuri fiscale vor rămâne fără activitate”

  1. Maria

    spatiu de inchiriat,in Zalau,990 lei,negociabil,telefon 0740572402

Leave a Comment