Patru lucrari de modernizare de care blocul tau are nevoie

Daca te afli printre cei care considera ca este suficient sa cumperi un apartament si ai scapat de toate grijile, trebuie sa stii ca te inseli. Apartamentele, mai ales cele din imobilele mai vechi, necesita cheltuieli periodice pentru ingrijire. Multi proprietari se trezesc abia in al doisprezecelea ceas sa renoveze imobilul si, daca abia te-ai mutat in acesta, o parte din costuri iti pot reveni si tie, chiar daca nu ai stat acolo. Cel mai simplu ar fi sa apelezi la ajutorul primariei, care acorda diverse reduceri catre asociatiile de proprietari. Dar exista blocuri care nici macar nu apartin de acestea, deci ce poti face?

Nu este chiar atat de greu. In primul rand, este bine de stiut ca infiintarea asociatiei de proprietari nu este chiar atat de grea. Este adevarat, va fi nevoie de timp (toate demersurile legale dureaza in jur de jumatate de an) si de ceva bani (taxele pentru aceasta depasesc cu putin suma de 1000 de lei, dar, pana la urma, vorbim despre cateva zeci de apartamente), dar, daca toti vecinii se unesc, atunci aceste mici probleme pot fi depasite cu destul de multa usurinta. Si, daca ai trecut de acest hop, va fi mult mai usor sa apelezi la ajutorul banilor de la stat, macar pentru unele dintre cele mai des intalnite lucrari. Iata si care ar putea fi acestea si de ce este nevoie de ele.

  1. Una dintre lucrarile cel mai des intalnite in ultimul timp este cea de eficientizare energetica. Blocurile noi scapa de astfel de probleme, pentru ca sunt construite la standarde moderne, dar cele vechi au mari probleme in a mentine caldura. Materialele proaste folosite inca de la inceput, dar si uzura de peste ani, determina scaderea calitatilor termice si asta se vede in buzunarul fiecarui locatar. Multi si-au izolat deja apartamentele in mod individual, dar exista cateva dezavantaje. In primul rand, costa mai mult. In al doilea rand, fiecare pune cate o culoare pe peretii exteriori si asa ajungem sa vedem blocuri curcubeu.

Daca vrei o lucrare uniforma si mult mai ieftina, discuta cu vecinii tai de pe scara si luati o hotarare in comun. Pe de-a parte, este relativ greu ca un numar mare de persoane sa se puna de acord, dar avantajele sunt mai mari. Iar cu putin noroc si insistenta, primaria sau fondurile europene va pot ajuta sa o scoateti la capat mult mai usor. Cat despre timp, in maxim o luna lucrarile vor fi gata. Iar daca le faceti primavara sau toamna, cand este cald afara, totusi, pretul este chiar unul bun.

  1. Daca tot te ocupi de pereti, ar fi pacat sa nu treci si la acoperis sau la terasa. Poate ca vei fi tentat sa spui ca este treaba celor de la ultimul etaj, ca doar ei sunt afectati, dar, de fapt, este o responsabilitate a intregului bloc. Si vom spune si de ce.

Un acoperis prost facut va duce automat la umezirea peretilor exteriori pe care se va scurge apa. Indiferent daca ai sau nu un strat de termoizolatie, aceasta este o problema grava care va duce, in timp, la distrugerea completa a tencuielii. Si, asa, toate apartamentele vor fi afectate. Asadar, fie trebuie construit un acoperis foarte bun, fie realizata o lucrare de hidroizolatie de cea mai inalta calitate (aceasta poate fi aplicata si daca este pus acoperis). Dar, atentie, spre deosebire de termoizolatie, care este mai usoara, hidroizolatia este o lucrare grea, care presupune folosirea membranei bituminoase si care necesita niste unelte avansate, pe care oamenii obisnuiti nu le detin. Asadar, nu trebuie sa accepti nimic mai prejos decat realizarea hidroizolatiilor de catre o firma autorizata, ceea ce va duce la protejarea investitiei pe termen lung. Nu in ultimul rand, o astfel de firma ofera si garantia lucrarilor, deci esti asigurat si in cazul unor accidente nefericite.

  1. Consolidarea si intretinerea subsolului este la fel de importanta precum cea a acoperisului. Si aici poate sa apara aceeasi discutie, doar ca indreptata catre cei de la parterul blocului. Dar, de fapt, responsabilitatea este a tuturor. Daca tevile cedeaza si se instaleaza umezeala si mirosul neplacut, vina este una comuna si la fel trebuie sa fie si responsabilitatea reparatiilor.

Legea spune ca interventiile de acest gen sunt asigurate din banii asociatiilor de proprietari. Practic, din contributia ta lunara sunt extrase fondurile pentru reparatii, dar, daca nu ai asociatie, atunci nici nu se poate discuta despre niste fonduri stabile. Asadar, nu strica sa recitesti al doilea paragraf si sa ai in vedere organizarea cat mai rapida a unei astfel de asociatii. Daca lucrezi cu oamenii potriviti si alegi un administrator onest si care are grija de banii vostri, atunci nu vei avea decat de castigat si va va fi mai usor sa montati sisteme de termo si hidroizolatie, dar si sa faceti reparatiile necesare.

  1. Daca pana acum am vorbit despre niste modificari aproape obligatorii, este timpul sa amintim si despre una poate nu chiar atat de necesara, dar cu siguranta foarte utila. In ultimii doi, trei ani, in Romania au inceput sa apara primele blocuri care aveau panouri solare. Cu 40 de panouri montate pe terasa unui bloc, poate fi asigurat necesarul de apa calda pentru 170 de apartamente. Asadar, in tot blocul nu va mai fi nevoie de functionarea centralei pentru apa calda (vara, pe timp de zi, apa este incalzita complet de panouri; iarna, este nevoie si de centrala, dar aceasta incalzeste apa de la 30 de grade, nu de la 7, asa cum se intampla in mod normal).

Sunt insa si cateva hopuri. In primul rand, asociatiile care au trecut deja prin asa ceva ar trebui sa astepte aproape un an pentru a primi toate autorizatiile necesare de la primarie. Apare si discutia despre costuri, care nu sunt chiar mici. Dar firmele acorda si posibilitatea platilor in rate, iar lucrarile pentru un bloc intreg ajung undeva la 10.000 de euro, cu doar un mic avans platit inainte. Iar facturile la gaz pot veni chiar si la jumatate din ce erau inainte.

2 Thoughts to “Patru lucrari de modernizare de care blocul tau are nevoie”

  1. Tăunu

    Toate aceste blocuri sunt ctitorii ale Epocii de Aur Ceauşescu, acum, numai cei cu bani îşi fac vile. Chiar dacă erau mult băşcălite de jâdanii de la europa liberă cică, erau nişte cutii de chibrituri, pentru mulţi români au fost un progres. Cu aceste blocuri, mulţi români au fost aduşi în civilizaţia robinetului. E bine să nu uităm !

  2. Anonim

    Numai bazaconii ati scris in articolul asta! Cine l-a facut (ca e dat anonim) ar fi putut sa se documenteze nitel inainte.

Leave a Comment