Pălinca de Sălaj, apreciată de bucătarul Jamie Oliver

Populara băutură din judeţul nostru, „pălinca de Sălaj”, a ajuns să fie apreciată de celebrul bucătar britanic Jamie Oliver. Şi asta graţie maestrului în arta culinară Mircea Groza, renumit în gastronomia tradiţională şi romană, care a reprezentat România, în special judeţul Sălaj, la cea de a V-a ediţie a „Salonului Gustului – Salone Internationale del Gusto” de la Torino.
Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 23-27 octombrie laTorino -Italia şi a adunat mii de expozanţi de produse tradiţionale din 157 de ţări din toate continentele, printre aceştia aflându-se şi bucătarii Mircea Groza şi Jamie Oliver. La acest salon, bucătarul sălăjean a expus produse tradiţionale româneşti, inclusiv din Sălaj, constând în: diverse afumături, brânzeturi de diferite tipuri, produse de panificaţie, gemuri din fructe şi renumita pălincă de prune. Astfel, în cadrul unei acţiuni desfăşurată la salon – „Să gătim dând lumii de ştire”, la care a luat parte şi bucătarul britanic Jamie Oliver, Mircea Groza i-a dat cadou „colegului de breaslă” o sticlă de pălincă de Sălaj. „Ştia de pălinca noastră de Sălaj. ( …) Pălinca pe care i-am dat-o a fost făcută într-o pălincie din Sâmpetru Almaşului, Hida. Mi-a mulţumit şi m-a invitat în Londra, unde voi ajunge în cursul lunii viitoare”, a precizat sălăjeanul. Momentul întâlnirii dintre cei doi, inclusiv cadoul, a fost imortalizat într-o fotografie postată pe un site de socializare.
Prezenţa consacratului bucătar sălăjean la „Salone Internationale del Gusto” a fost posibilă datorită unui proiect pentru Dezvoltarea Socio-Economică Durabilă a Zonelor Rurale finanţat din fonduri europene.

Leave a Comment