În grădina lui „Rapidu’”, cresc ciupercile cât zidu’

    Doi consăteni din Bocşa, cu grădinile gard în gard, s-au minunat zilele trecute când au descopeit în grădina unuia dintre ei, Vasile Filip (alias Rapidu‘ – cum îl cunosc toţi sătenii), o ciupercă uriaşă, aterizată acolo, parcă, din basmele lui Ispirescu. Norocosul Rapidu‘ a făcut descoperirea împreună cu vecinul şi prietenul său, Iulian Cighi. „Ştiam că în zonă au mai fost găsite ciuperci de dimensiuni mari, însă oamenii aici nu prea le consumau. Din ceea ce ştiu, după ce se uscau, în aceste ciuperci rămânea un praf maroniu, ca o iască măcinată fin de natură, pe care bătrânii satului, dar şi cei care astăzi cunosc acest secret, îl foloseau la diverse tratamente naturiste. Se spune că acest praf are o putere mare de vindecare a rănilor şi contribuie cu succes la cicatrizarea lor fără urme”, ne-a spus Iulian Cighi.

    Prima ciupercă descoperită zilele trecute, a avut puţin peste patru kilograme şi a măsurat 100 cm circumferinţă. „Am dus-o la Zalău şi toată lumea s-a minunat de ea. Am ţinut-o exact în acest scop, pentru a o arăta tuturor curioşilor, motiv pentru care nu cred că mai poate fi consumată”, a spus Iulian, posesorul ciupercii gigantice. Marţi, cei doi vecini, Iulian şi Rapidu’, au mai găsit o altă ciupercă, mai mare decât prima. Asta are peste 130 centimetri în circumferinţă ne-au spus cei doi, exact în momentul în care au găsit-o. Într-adevăr, ciuperca măsura puţin peste 130 centimetri, fapt care o aşează fără doar şi poate în galeria „uriaşelor gustoase” descoperite în ţara noastră. Langermannia gigantea (băşica-porcului sau băşina-calului, numită în limbaj popular aşa din cauza faptului că, la maturitate, împrăştie sporii emanând un miros specific… acestei denumiri hilare) este un soi de ciupercă comestibilă foarte gustoasă şi hrănitoare.

  Din ea se pot prepara, practic, infinite feluri de mâncare, ciuperca se poate găti sub toate formele, se poate conserva pentru iarnă. În industria conservelor, se foloseşte cu succes ca bază a pateurilor vegetale. Iulian Cighi şi Rapidu’ sunt hotărâţi să să folosească aceste daruri ale naturii şi în alt scop decât în acela prin care sunt admirate şi pipăite de curioşi, vecini sau prieteni. Gustul extrem de plăcut, de carne, precum şi cantitatea generoasă de materie primă pe care o astfel de ciuperci o oferă, îi vor transforma cu siguranţă, pe cei doi, la casele lor, în bucătari care vor avea din start succesul dar şi felicitările mesenilor, asigurate.

5 Thoughts to “În grădina lui „Rapidu’”, cresc ciupercile cât zidu’”

 1. Anonim

  No, amu are RAPIDU dupa ce trage o sicla de vin…!

 2. Anonim

  Taceti, ca Rapidu nu mai bea…!!!! Cand nu are ce!

 3. Anonim

  Din cate vad, ciuperca nu are nici pe departe 130 centimetri in diametru, poate cel mult 13 cm.! E vorba totusi de 1 metru si 30 de centimetri!

 4. Anonim

  Ba basina geometrica,la tine una ai circumferinta cu diametrul?!

 5. Anonim

  Rapidu a fost bun la matematica si va explica el cum e cu diametru si circumferinta: circumferinta este egala cu diametrul inmultit cu pi(3,14), deci la o circumferinta de 130 cm, diametrul este 41 cm. Si cam are atat!!!

Leave a Comment