Expoziție de pictură la Centrul de Cultură și Artă

Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj, găzduiește începând de astăzi, 31 mai, până în 4 iunie, expoziția de pictură „În lumea lor” – Rodica Pojar, cu intrare liberă.

Rodica Magdalena Pojar s-a născut în 10 noiembrie 1967, în localitatea Baia Mare, județul Maramureș. Este absolventă a Facultății de Psihologie-Pedagogie, Spiru Haret, București, a Facultății de Arte Plastice, Universitatea de Nord, Baia Mare și a studiilor masterale a Universității Tehnice Cluj-Napoca. Membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici Profesioniști din România – Filiala Baia Mare din anul 2017. A activat ca desenator-grafician la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău din anul 1988 până în anul 2005, an în care a început activitatea ca profesoară de pictură la secția Școala Populară de Artă, Zalău, a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. A avut o bogată activitate artistică din anul 1984, perioadă în care a realizat cinci expoziții personale și a avut 21 de participări la expoziții de grup. Are numeroase lucrări de artă plastică și icoane bizantine în colecții particulare din România, Italia, Norvegia, Olanda, Anglia, Franța, Germania, Ungaria, Austria, Canada, Thailanda.

„În lumea lor”

Expoziția prezintă o radiografie a realității sociale actuale și s-a constituit ca o reacție-manifest la dezechilibrele și tensiunile din interiorul structurilor sociale actuale. Într-o notă ușor satirică sunt surprinși cei cu un înalt statut social și care beneficiază de numeroase privilegii și într-un mod obiectiv oamenii săraci și marginalizați, defavorizații societății. Subiectele pictate au la baza construcției conceptuale elemente realiste și simbolistice susținute de formă și culoare, care aici capătă valențe expresioniste și care susțin necondiționat mesajul. Calitățile estetice decriptate în tablourile expuse pot fi comparate cu cele ale noilor imagini fotografice aparținând unui nou gen de artă fotografică numită „pictorialism”.

Leave a Comment