O nouă expoziție la muzeu: ”Bravo, ai stil medieval! Bijuterii și accesorii vestimentare de pe teritoriul Sălajului”

Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău va găzdui, joi, 3 iunie, începând cu ora 15, o nouă expoziție ”Bravo, ai stil medieval! Bijuterii și accesorii vestimentare de pe teritoriul Sălajului”. Potrivit reprezentanților instituției de cultură, expoziția este inclusă în  programul ”Beciul cultural” și este o incursiune în lumea modei, a vestimentației medievale.

”Dezvoltarea tehnologică a umanității și evoluția sa culturală a determinat și evoluția vestimentației, a stilului și a modei. La rândul ei, lumea medievală europeană a urmat aceleași reguli. Expoziția Bravo, ai stil medieval! Bijuterii și accesorii vestimentare de pe teritoriul Sălajului își propune să facă o scurtă incursiune în lumea modei, a vestimentației medievale pentru a arăta ce și cum se purta, ce fel de croiuri aveau hainele, care erau podoabele și accesoriile utilizate. Expoziția are în componență două categorii de obiecte: artefacte medievale (podoabe și accesorii vestimentare) și câteva replici ale unor costume medievale. Artefactele expuse provin din diverse obiective arheologice Sălăjene”, au precizat reprezentanții MJIAS Zalău. Datorită caracteristicilor formale și stilistice susțin fără echivoc ideea ca și această zonă a fost conectată (în trend) cu regulile vestimentare transilvănene și implicit cele europene. Pe tot parcursul Evului Mediu, la fel ca toată Transilvania, implicit și zona Sălajului, a fost racordată la ceea ce a însemnat look-ul medieval, în primul rând, elita locală fiind cea care a rezonat la toate schimbările look-ului medieval.
Modul de expunere ales îmbină elementele de muzeografie clasică cu cele moderne, digitale.
Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Ordinul Cavalerilor de Mediaș,  care au pus la dispoziție replici după costume medievale expuse.

Leave a Comment