“Dune” – eleganța învăluită în raze de soare și aer salin

Continuăm „călătoria olfactivă” printre parfumurile legendare și ne oprim astăzi, cu admirație, la Dune – un nume emblematic al casei Dior, parfum de la apariția căruia se împlinesc în această primăvară 30 de ani.

Despre parfumul Dune s-ar putea scrie un roman. Nu doar o simplă prezentare, ci un roman bazat pe… întâmplări adevărate. Dune, prin frumusețea și unicitatea lui, nu poate fi doar înscris într-o listă a celor mai bune creații parfumistice din toate timpurile, alături de Shalimar – Guerlain, Opium -Yves Saint Laurent sau Chanel nr. 5, de exemplu. Dune nu poate fi doar o mențiune într-o enciclopedie. Pentru că acest parfum a făurit, alături de iubitorii lui, și povești de dragoste, poate chiar… destine. Ca orice parfum de marcă, cu un succes răsunător, a legat prietenii, a dus către pasiuni și iubiri care, mai târziu, au pășit către căsnicii. Așa cum mulți spun “ne-am cunoscut ascultând această melodie”, și în cazul parfumurilor care au făcut istorie, poate fi folosită aceeași afirmație, iar Dune nu face excepție. Alături de alte câteva parfumuri de marcă ale casei Dior rămâne și astăzi, în ciuda reformulărilor succesive, un parfum de marcă, elegant, distinct, care iese din mulțime. În acest articol voi prezenta viziunea mea asupra variantei comercializate ca fiind de damă (există și „Dune Men”, un cu totul alt parfum, la fel de apreciat). Însă, așa cum am mai menționat în episoadele trecute, comercializarea unui parfum ca fiind “de damă”, “bărbătesc” sau “unisex” se face dintr-o singură rațiune, cea de marketing. În fapt, fiecare poate purta exact parfumul care îi place, care îi dă acea stare de bine și îl reprezintă, dincolo de simpla nevoie de a “mirosi frumos”. Acestea sunt criteriile care trebuie să ne ghideze, cu prioritate, atunci când alegem un parfum. De altfel, Dune poate fi considerat cu ușurință un parfum unisex, nefiind nici pe departe un parfum floral – diafan sau „bombonos”; din contra, accentele lui tind să depășească „feminitatea” comună a multor parfumuri pe care le considerăm, atunci când le încercăm, exclusiv „de damă”.

Atipic, misterios, elegant

Dune a fost creat în cadrul casei Dior, fiind lansat în primăvara anului 1991. Creatorii lui sunt Jean-Louis Sieuzac, Dominique Ropion (considerat astăzi unul dintre cei mai mari parfumieri din istorie) și Nejla Barbir. Notele de vârf (care apar și dispar în interval de 10-20 de minute) sunt lemn de trandafir brazilian, aldehide, mandarină, bergamotă și bujor; notele de mijloc sunt crin, ylang-ylang, Cheiranthus (micșunea), iasomie și trandafir; notele de baza sunt extract din lemn de santal, ambră, rășină benzoică, lichen, vanilie, paciuli și mosc. Accentele parfumului sunt, în ordinea intensității – lemnos, ambrat, balsamic, cald-condimentat, cu ușoare accente saline și citric-vanilate. Cu toate că din compoziția lui putem concluziona că este un parfum văratic – marin, lucrurile stau exact invers, întrucât Dune nu este un parfum “fresh”, asemănător cu cele create special pentru anotimpul estival. Cu toate acestea, este un parfum care se împacă foarte bine atât cu soarele, cât și cu temperaturile reci, schimbându-și evoluția în mod surprinzător în funcție de anotimpul în care este purtat. Conține toate elementele unui oriental voluptos – straturi cremoase lemn de santal, chihlimbar și mosc, precum și accentele foarte discrete, fumurii, de tămâie vanilată. Cu toate acestea, structura sa modernă sfidează și piramida parfumului – Dune își dezvăluie inima, prin notele de mijloc, la prima inhalare, în timp ce accentele schimbătoare pe parcursul dezvoltării sale îi conferă o aură încântătoare și interesantă. Este ușor sărat și puțin (aproape insesizabil) metalic, cu o picătură aromată de alge saline și coajă de mandarină. Stratul de iasomie și trandafir îl colorează ușor, aruncând o umbră dulce – fructată peste strălucirea acordurilor inițiale. Baza parfumului este învăluitoare și reconfortantă, uscăciunea mușchiului și a paciuliului încadrându-se perfect în căldura chihlimbarului și moscului.

Parfumul cu trei “părinți”

Dune nu a fost ferit nici de scandaluri care au ajuns până la Curtea Supremă de Justiție a Franței. Nejla Barbir, una dintre creatoarele acestui parfum, a fost scoasă ulterior din echipa de creație a acestui parfum, atunci când a solicitat să fie recunoscută ca deținătoare de drepturi de autor. Procesul a fost lung, iar motivele pentru care ea a fost îndepărtată (temporar) din echipa inițială, afirmându-se că nu ar fi avut un rol decisiv în această creație, nu sunt cunoscute în totalitate. Cu toate acestea, deși a pierdut în mai multe faze procesuale, Nejla ar fi câștigat, în cele din urmă, procesul, iar astăzi ea se regăsește din nou alături de ceilalți doi mari parfumieri, menționată pe lista “părinților” lui Dune. Chiar dacă nu îl cunoști, sesizezi imediat că purtătorul are o aură specială, aparte, departe de mirosul atât de comun și predominant dulce-fructat al parfumurilor intens cumpărate și folosite astăzi. Pentru că atunci când porți Dune, duci cu tine, poate fără să știi, un aer misterios pe care chiar și necunoscătorii în ale “artei parfumistice” îl disting la nivel instinctual. Dune a rămas, după trei decenii de la lansare, un parfum la fel de special și în topul celor mai apreciate și vândute parfumuri scoase de casa Dior. Cu toate acestea, nu-l veți întâlni foarte des pentru că el a fost, mai ales în ultimii ani, eclipsat oarecum de agresivitatea cu care alte parfumuri noi au fost împinse pe piață, prin reclame și promovări atât în mass media cât mai ales prin reclamele de la intrările în marile parfumerii. Poate că majoritatea preferă astăzi alte tonuri, mai facile, mai ușor de „digerat”, cele așa-zis moderne. Însă, așa cum știm, nu tot ce este modern este în mod obligatoriu și unic sau special. Sunt multe cele care nu-și vor dori niciodată lucru pe care pune mâna și pe care îl poartă… majoritatea. Dacă nu vedeți Dune în magazine, uitați-vă după el pe rafturile de jos sau undeva mai în spate. Dune așteaptă acolo, cuminte, știindu-și valoarea, măreția, chiar dacă acest parfum, așa cum am spus, nu mai este exact atât de complex și profound cum a fost înainte de ultimele reformulări drastice, de prin 2008 -2010. Nu vă grăbiți să puneți o concluzie imediat după ce l-ați testat. Dune face parte din familia exclusivistă a parfumurilor legendare, care nu se dezvăluie în doar câteva minute, cere atenție, timp, dar și o stare de relaxare.

Aura fierbinte și misterioasă a plajelor din Granville

Dune se deschide încet pe piele, se transformă, începe și se sfârșește diferit; notele de vârf dispar rapid, înghițite de cele de bază; practic, parfumul se deschide atipic, cu mijlocul lui și nu cu notele de vârf; notele de mijloc intră într-o simbioză magică cu cele de bază, dând, la aproximativ o oră după aplicare, mirosul final al parfumului. Este unul dintre puținele parfumuri care au o versatilitate aproape perfectă, poate fi purtat în orice anotimp, atât ziua cât și seara. Puteți căuta pe marile site-uri comerciale (cele serioase și cu tradiție) edițiile vechi ale parfumului. Deși sticlele sunt aproximativ la fel cu cele de acum, cutia parfumului este diferită (la bază există o dungă neagră, lată, iar logo ul companiei diferă, existând totodată și alte însemne pe care le puteți observa în pozele comparative între edițiile vintage și cele actuale). Aceste ediții vechi sunt, evident, mai scumpe, însă foarte calitative. Însă nici Dune cel de astăzi nu dezamăgește. Dior s-a străduit să păstreze formula cât de cât apropiată de cea veche, în ciuda restricțiilor aflate în legislație, foarte drastice, care interzic astăzi anumiți compuși, fie că esențele provin din zone aflate sub protecție, fie din zone în care sunt conflicte sau din alte rațiuni “ecologiste”. Astfel, înlocuirea unor compuși naturali cu cei de sinteză, deși mimează ingredientele naturale interzise în parte, astăzi reușesc să păstreze acest parfum la standarde înalte. Dune – clasicul rafinat, fără vârstă – trebuie, ca orice alt parfum, testat cu atenție înainte de a fi achiziționat. Chiar dacă este de o eleganță aproape covârșitoare, deosebit și strălucitor, nu este potrivit tuturor și doar testarea atentă poate face ca în final să fie luată și o decizie corectă, iar investiția să nu fie regretată. “Magicianul” Dune, cu notele lui schimbătoare și ușor androgine, poate fi purtat de femeile de toate vârstele, dar și de bărbații care îl plac, mai ales primăvara și vara, atunci când acest parfum strălucește și se deschide în toată frumusețea lui asemenea plajelor cochete din mica localitate Granville, Franța, Dune fiind de fapt creat ca un omagiu adus locului nașterii lui Christian Dior, unul dintre cei mai mari creatori de modă din toate timpurile.

(Foto: Parfumo.net – © George Maras, Zelena, Cincy)

 

 

One Thought to ““Dune” – eleganța învăluită în raze de soare și aer salin”

  1. Dune

    Intotdeauna mi am dorit acest parfum si nu stiu de ce l am ocolit de fiecare data sau poate am uitat de el. Il voi incerca cu prima ocazie. Cit despre editiile vechi asa este, calitatea si durabilitatea pe piele nu se compara cu ceea ce este acum in magazine sau online, desi sunt produse originale. Minunata povestea acestui parfum, o incintare sa o citesc! 👏❤️🧡💛

Leave a Comment