Cinemateca la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj

Cinefilii sunt aşteptaţi joi, 4 februarie, începând cu ora 18, la Centrul de Cultură şi Artă (CCAJ) Sălaj, în sala „Dialoguri europene”, la cinematecă unde va rula filmul Bahrtalo! (Hai Noroc!). Intrarea este liberă.
Filmul, o producţie de lung metraj, 83 de minute, realizat în anul 2007, va rula în prezenţa regizorului Lakatos Róbert; prezintă criticul de film Ioan Pavel Azap. „Bahrtalo!” este o coproducţie „Inforg Studio” (Ungaria) – Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion (Austria) – „Intuit Pictures” (Germania), în cooperare cu Channel 4, Yle Finnland, TV Ontario, TV Denmark, imagine- Réder György, Producător – Muhi András, Regia – Lakatos Róbert, cu Gábor Lajos şi Boros Lóránd. Filmul a fost prezentat la Festivalurile Naţionale de Film din Ungaria şi Austria, rulează începând din 15 Mai 2008 la cinematografele din Budapesta și este inclus în competiţia Festivalului Internaţional de Film din Karlovy Vary 2008 (categoria East of the West). Versiunile TV (mai scurte, de 47 min şi 60 min) sunt prezentate de televiziunile care au colaborat la realizarea filmului. Fimul a obţinut Premiul „Europa Cinemas Label” – la Festivalul Internaţional de Film Karlovy Vary 2008. La prima privire, „Bahrtalo!” este un amestec de documentar și ficțiune, căruia regizorul Robert Lakatos i-a aplicat eticheta „documentar situaţional”. Ca subiect, „Bahrtalo!” este un film despre prietenie, însă mult mai importantă decât prietenia emoţionantă dintre un ţigan gabor şi un maghiar, numiţi afectuos Lali şi Lori, este legătura dintre cele două personaje şi regizor, Robi, cum este numit acesta în interviurile pe care cei doi le-au dat. Această legătură face ca personajele să se simtă confortabil în faţa camerei, la fel de mult pe cât camera lui Robert Lakatos nu pare nelalocul ei în detaliile casnice, cotidiene ale peliculei. Robert Lakatos a reuşit însă să demonstreze contrariul la prima proiecţie a lungmetrajului „Hai noroc!” în Cluj-Napoca, în cadrul competiţiei „TIFF 2009”. Reacţia publicului a fost una explozivă, în faţa figurilor carismatice ale ţiganului gabor Lali şi ungurului Lori. Înfăşurat în atmosfera de eveniment, beneficiind de prezenţa în sală a celor doi actori, a regizorului şi a doi dintre muzicanţii care apar pe coloana sonoră, filmul lui Lakatos s-a simţit „ca acasă” în cinematograful Victoria. Regizorul filmului, Róbert Lakatos, este Lector Universitar dr. la Universitatea „Sapientia”, Facultatea de Ştiinţe și Arte din Cluj, departamentul Film, Fotografie, Media. Este doctorand la Universitatea „Babeş- Bolyai” Cluj -Napoca, cu teza „Confluenţe ale metodelor regizorale în filmul documentar şi cel de ficţiune în Europa Centrală şi de Est, în primul deceniu al secolului XXI”; director artistic şi vicepreşedinte al Asociaţiei Audiovizuale „Argo” din Cluj şi preşedinte al Asociaţiei Cineaştilor Maghiari din Transilvania.

Alte articole

One Thought to “Cinemateca la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj”

  1. Anonim

    Nu merem, ca va fi o duhoare insuportabila in sala de la conationalii actorilor fimului, desi uneori arta cere sacrificii, aista-i prea mult.

Leave a Comment