Chef ADRIAN SZUCS* vă prezintă CULINARIA: Reţetă cârnaţi tradiţionali

Cârnații sunt un preparat specific sezonului de iarna. În general, se pregătesc după tăierea porcului, însă se pot cumpăra și gata făcuți, din magazine sau de la târgurile de alimente tradiționale. Dacă nu-ți plac cârnații din comerț, îi poți prepara la tine acasă.
Ingrediente: 1,5 kilograme carne de porc grasă, 2 metri maţe de porc, 40 de grame de usturoi, 30 de grame de sare, 8 grame de piper, 25 de grame de boia dulce, 250 ml supă de carne cu oase, 1 lingură de cimbru uscat (opţional). Carnea de porc se spală, se toacă în mașina de tocat și se dă deoparte sarea, cimbrul și se curăță usturoiul. Intestinele de porc se întind și se suflă prin ele. Spălaţi bine maţele (intestinele de porc). Tocaţi carnea împreună cu grăsimea. Amestecaţi carnea cu sarea, piperul măcinat, boiaua de ardei , cimbrul şi zeama de carne cu usturoi. Frământaţi amestecul până se omogenizează şi adăugaţi treptat zeamă de carne până amestecul devine maleabil. Rulaţi intestinul de porc pe dispozitivul conic, special, al maşinii de tocat carne (electrică sau mecanică). După ce tot intestinul a fost rulat pe dispozitivul pentru cârnaţi, faceți un nod în capătul acestuia. Introduceţi carne în maşina de tocat şi umpleţi treptat intestinul de porc. Împungeţi cârnaţii din loc în loc pentru a elimina golurile de aer şi a permite cârnaţilor să se zvânte. Puneţi cârnaţii să se scurgă şi matureze peste noapte într-o cămară. Cârnaţii de porc sunt ieftin de preparat, ușor de făcut, iar limita utilizării lor ulterioare este doar imaginaţia. Secretul cârnaţilor de porc constă în ingredientele de calitate, proporţiile corecte, maţele potrivite şi uscarea/afumarea lor.

*Adrian SZUCS este chef bucătar la Restaurantul PARIS din Zalău

chef-adi

One Thought to “Chef ADRIAN SZUCS* vă prezintă CULINARIA: Reţetă cârnaţi tradiţionali”

  1. adi

    Fain.Citez:In general se fac carnatii dupa taierea pocului:In particular,Chef,se pot face si cu porcu’ viu?
    Daca da,spuneti-mi si mie cum ca l-as folosi pe acelasi Ghita pana la adancile lui batraneti!!!
    Sarbatori fericite!

Leave a Comment